Élet-Stílus

Kevesebb lett a szoftverkalóz

A BSA megbízásából elkészített felmérés a tengerentúlon jelentős csökkenést mutat az illegális szoftverhasználat terén, mégpedig a fiatalok körében. Európa stagnál, ám a becsült veszteség itt is csökkent.

A Harris Interactive által márciusban elkészített felmérés szerint a 8-18 év közötti amerikaiak körében három év alatt 60-ról 36 százalékra esett vissza az illegális szoftverhasználat aránya, pontosabban ennyien ismerték el a megkérdezettek közül, hogy időnként illegális szoftvereket töltenek le az interneten és használják fel azokat saját céljaikra. Mivel tavaly ez az arány 43 százalék volt, a csökkenést folyamatosként értékelik, amely azonban nemcsak a keményebb fellépésnek, az időközben megszületett szigorú ítéleteknek, hanem a szülői befolyásnak is köszönhető.

A csökkenésben a legnagyobb szerepet a vírusoktól való félelem okozta, a legtöbben – a megkérdezettek 62 százaléka – ugyanis attól tart legjobban, hogy a letöltések révén vírusokra is szert tehet. Hasonlóan magas, mintegy 52 százalék azok aránya, akik a jogi következmények miatt aggódnak, míg 51 százalék a kémszoftverektől fél. 48 százalék a szülői felelősségre vonást említette legfőbb visszatartó okként, míg a felmérésben résztvevő fiatalok 66 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy a szülők felállítottak-e bizonyos szabályokat az internetes letöltésekkel kapcsolatban. Mindezt a BSA úgy értékeli, hogy a területen megnövekedett a szülői befolyás, amit ők egyértelműen pozitív jelenségnek tartanak.

A szervezet ebben a hónapban az európai helyzetet is közelebbről szemügyre vette, hasonló jellegű felmérésében pedig arra a következtetésre jutott, hogy bár az illegális szoftverhasználat aránya maradt a tavalyi 36 százalékon, az ebből származó károk mégis jelentős mértékben visszaestek. Figyelembe véve azt, hogy az EU időközben 25 tagúra bővült, mindez fontos eredmény a BSA szerint, még akkor is, ha a közép-kelet-európai régió egyes országaiban továbbra is magas, olykor 60 százalék feletti ez az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik