Élet-Stílus

Európa örül az olcsó telefonálásnak

Már idén nyáron csökken a mobiltelefonok külföldi használatának (barangolás vagy roaming) díja, 2009-ig pedig még tovább mérséklődik, miután az Európai Parlament szerdán megszavazta az erről szóló uniós rendeletet.

Az Európai Parlament május 23-án, szerdán nagy többséggel, kézfelemeléssel megszavazta a mobiltelefonok külföldi használatáért fizetendő, ún. roamingdíjak csökkentését. Az új „eurótarifát” előíró EU-rendelet már júniusban életbe léphet. (Az EP ipari szakbizottsága május 21-én, hétfőn egyhangúlag megszavazta a Tanács és a parlament tárgyalódelegációja által korábban elfogadott kompromisszumot. Ezt fogadta el most a parlament egésze is.)

Csökkenő árak

A Tanáccsal folytatott tárgyalásokon korábban kialakított kompromisszum értelmében a „külföldi” mobilszolgáltató által a telefonáló „otthoni” szolgáltatójától kérhető átlagos nagykereskedelmi ár (az áfán kívül) legfeljebb percenként 30 eurócent lehet. (a Tanács a tárgyalások kezdetén 36 eurócentet javasolt).

Ez a díj – az EP-képviselők javaslataival összhangban – évente automatikusan 2-2 eurócenttel fog csökkenni a rendelet hatályba lépését követő három éven át.

A szabályozott roaminghívásokért fizetendő maximális kiskereskedelmi ár (kivéve az áfát) kezdeményezett hívásokért 49 eurócent, fogadott hívásokért pedig 24 eurócent lesz percenként. A kimenő hívások maximális díja automatikusan évente 3 centtel fog csökkenni, míg a bejövő hívások ára az első év után 2, a második után pedig 3 centtel lesz kevesebb. (Az EP ipari szakbizottsága eredetileg 40 eurócentben szabta volna meg a kimenő és 15-ben a bejövő hívások maximális díját. A Tanács – amely eredetileg 50, illetve 25 eurócentet javasolt – az EP-vel folytatott tárgyalások kezdetén 60, illetve 30 centes ajánlattal állt elő.)


Európa örül az olcsó telefonálásnak 1

Maximális roaming-díjak az EP és a Tanács közötti megállapodás szerint


Választani kell, vagy automatikus?

A tárgyalások egyik leginkább vitatott pontja az volt, mi legyen az „alapértelmezés”, vagyis hogy a mobiltelefonálóknak kimondottan választaniuk kelljen-e a rendeletben előírt, új tarifacsomagot (opt-in), vagy pedig ez automatikusan vonatkozzék rájuk (opt-out). Az EP ipari szakbizottságának többsége ez utóbbira szavazott, és a parlamenti delegáció is végig emellett kardoskodott a tárgyalásokon.

A megszavazott kompromisszum értelmében a mobilszolgáltatóknak az új jogszabály életbe lépését követő egy hónapon belül elérhetővé kell tenniük az eurotarifát ügyfeleik számára. Ők ezt követően két hónapon belül dönthetnek arról, igénybe veszik-e azt vagy sem. Ha a válasz igen, a szolgáltató ettől kezdve egy hónapon belül köteles aktiválni ezt a tarifacsomagot. Ha az ügyfél nem hoz döntést, automatikusan az eurotarifa fog rá vonatkozni. Amennyiben tehát a szolgáltatók nem vesződnek sokáig az értesítéssel és az átállítással, és a fogyasztó is gyorsan dönt, akár közvetlenül a rendelet kihirdetését követően is alkalmazható lesz az eurotarifa.

Azon fogyasztók, akik az uniós tarifánál kedvezőbb díjakat fizetnek, megtarthatják korábbi díjcsomagukat. Az átlagos nagykereskedelmi árak a hatályba lépést követő két hónapon belül automatikusan kötelezőek.

Tájékoztatási kötelezettség és későbbi szabályozás

A teljes körű tájékoztatás érdekében a „hazai” szolgáltatóknak ügyfeleik számára kötelező lesz személyre szabott információt adniuk a kimenő és bejövő hívások kiskereskedelmi árairól.

Az Európai Bizottság a kompromisszum értelmében a rendelet hatályba lépését követő 18 hónapon belül értékeli a roamingdíjak szabályozásának következményeit, és erről jelentést készít az EP és a Tanács számára. A vizsgálódás kitér az adatforgalmi szolgáltatások – beleértve az SMS-t és az MMS-t is – nagy- és kiskereskedelmi díjaira, és arra, szükséges-e a szabályozás ezen a területen is.

Bár a rendelet három évre szól, a bizottság – a piaci fejlemények és a fogyasztóvédelmi szempontok értékelését követően – javaslatot tehet arra, hogy meghosszabbítsák a jogszabály hatályát.

És most?

Az EP témafelelőse, az osztrák, néppárti Paul Rübig azt nyilatkozta, a parlament meggyőződése, hogy a roaming-rendeletet minél gyorsabban el kell fogadni és ki kell hirdetni, hogy az európai polgárok már idén nyáron élvezhessék az új szabályozás előnyeit.

„Több mint reális” az a menetrend – mondta a képviselő – amely szerint az EP szerdai szavazása után a telekommunikációs ügyekért felelős EU-miniszterek a június 7-ei tanácsi ülésen támogatják a javaslatot. Ezt követően a rendeletet a parlamentnek és a Tanácsnak is hivatalosan alá kell írnia. Innen akár 24 órán belül megjelenhet az EU „közlönyében”, a Hivatalos Lapban.

A parlamenti vitában felszólaló Joachim Würmeling, a német soros elnökség képviseletében azt mondta, a Tanács minden akadályt eltávolít a rendelet útjából, így az „a lehető leggyorsabban” életbe léphet. Würmeling a június 29-ei dátumot említette. Viviane Reding, az információs társadalomért felelős uniós biztos ugyanitt azt mondta, „nem június végén, hanem jóval előbb” ki kell hirdetni a jogszabályt.

Herczog: 8 milliárd forinttal több marad a magyar mobilozóknál

Az EP szerda reggeli plenáris vitájában felszólalt Herczog Edit (szocialista). A képviselőnő azt mondta, a barangolási díjak csökkentése következtében – előzetes számítások szerint – csak Magyarországon mintegy 8 milliárd forint marad a fogyasztók zsebében. „Meg vagyok róla győződve, hogy a szélesebb telefonhasználattal sikerül ezt az árbevétel-kiesést ellensúlyozni és egyetlen munkavállaló sem szenved hátrányt” – tette hozzá.

Herczog Edit kiemelte, hogy a rendelet megfogalmazásakor gondoltak a vakokra és a gyengén látókra is, akiket nem sms-ben, hanem hangüzenetben fognak tájékoztatni az árakról. „Minden európainak jó barangolást, jó nyaralást kívánok– – zárta felszólalását a politikus.

Gyürk András néppárti képviselő szerint a megszavazott szöveg értelmében a szolgáltatók által kötelezően ajánlott Eurotarifa percdíja külföldi híváskezdeményezés esetén nem haladhatja meg a 122 forintot, a hívásfogadásé pedig a 60 forintot, a rendeletbe épített mechanizmusnak köszönhetően pedig fokozatosan tovább fog csökkeni az ár.

A minden fogyasztó számára elérhető Eurotarifa mellett a szolgáltatók továbbra is kínálják majd egyéb csomagjaikat, az egyes tarifák közötti váltás pedig ingyenes, korlátozásmentes és egy napon belül teljesítendő lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik