Élet-Stílus

BL: a Milan édes bosszúja

Majdnem napra pontosan két évvel azután, hogy a Milan elveszített a Liverpoollal szemben egy már megnyertnek hitt Bajnokok Ligája-döntőt 0-3-ról, a milánói gárda Filippo Inzaghi duplájával térdre kényszerítette Steven Gerrardékat.

Két évvel ezelőtt a milánóiak az első játékrész után már 3-0-ra vezettek, a második félidőben azonban a liverpooliak egyenlítettek, majd a tizenegyespárbajban legyőzték az olaszokat. A Milannak szerda este sikerült a visszavágás, és az esélyesebbnek tartott olasz gárda története során hetedik alkalommal ért fel a legrangosabb európai kupasorozat csúcsára.

Semmi meglepő nem történt az athéni BL-döntőben: a látványos játékra nem volt remény, a küzdelmet és mezőnyjátékot hozó – magyarul unalmas – első félidő hajrájában egy szerencsés góllal szerzett vezetést a Milan, és a vörösök a második félidőben is hiába próbálkoztak, a rutinos olasz védelem ellen sokáig nem sikerült gólt szerezniük. Amikor Kuyt betalált a találkozó már eldőlt, miután Inzaghi bevágta Kaká zseniális passzát.

A mérkőzés első 10 percéből egyértelműen kiderült, hogy a tét itt már túl nagy, és nem fognak egymásra rontani a felek. Az első valamirevaló helyzetecskéhez az olasz védelem leggyengébb láncszemének, Jankulowskinak a hibája kellett: a jobb oldalon az első 45 percben rendkívülien aktív Pennant azonban nem tudott élni a kínálkozó lehetőséggel. A másik oldalon sokáig észre sem lehetett venni, hogy Inzaghi a pályán van, Kaká veszélyeztetett először 17 méterről.


BL: a Milan édes bosszúja 1

Inzaghi, a meccs hõse (Galéria)


A rutinos olasz csapat játékosai meglepően sokat hibáztak, ami persze részben a Liverpool érdeme volt. Rafael Benitez remekül felkészítette csapatát a fináléra, és meghagyta fiainak, hogy ne hagyjanak teret Kakának, Pirlónak és Seedorfnak a középpályán. A labda hiába volt többet az olaszoknál, kapura jóval veszélyesebbek maradtak a vörösök, akik a 27. percben Xabi Alonso révén kis híján megszerezték a vezetést. A spanyol középpályás Zenden rosszul eltalált lövését követően nem sokkal bombázott a jobb kapufa mellé.

Az első félidő utolsó negyedórájában is csak a Liverpool volt a “pályán”, de előbb Riise majd Kuyt rontott az olasz védelem asszisztálása mellett. A Milan továbbra is rengeteg hibával játszott, Pirlo sorozatban adta el a labdát, Kakát alig lehetett észrevenni, mégis az olaszok vonulhattak előnnyel a szünetre. Alonso teljesen feleslegesen szabálytalankodott 22 méterre Liverpool kapujától, a jogos Pirlo-szabadrúgás Inzaghi vállán megpattant, és a tehetetlen Reina mellett a hálóba vágódott.


BL: a Milan édes bosszúja 2

Gerrard és Kaká párharcát a brazil nyerte (Galéria)


Egyik tréner sem cserélt a szünetben, a BL-ben hatgólos Crouch csak a 78. percben érkezett. A Liverpoolnak támadnia kellett, de a Milan védelme sokkal biztosabban szűrt, és hiába volt aktívabb az angol együttes, az első igazi helyzetre a 63. percig kellett várni: Gerrard hagyta állva a Nestát, de tök üresen Dida előtt rosszul találta el a labdát, és a brazil magabiztosan hárított. Tíz perccel később ismét a Pool csapatkapitánya következett, ám ezúttal sem volt szerencséje.

A kontralehetőségekre váró Milan ezzel szemben kihasználta az első valamirevaló ziccerét, és Inzaghi a leshatárról kiugorva Kaká passzát Reina alatt a hálóba gurította. A Liverpool természetesen ekkor sem adta fel, és Kuyt fejesével szépített egy perccel a rendes játékidő vége előtt. A holland támadó egy szöglet után okosan, az elmozduló Dida mellett a hálóba bólintott. Az angolok erejéből többre azonban nem futotta, és így a Milan története során hetedik alkalommal lett Európa legjobb klubcsapata.

Bajnokok Ligája, döntő:
AC Milan (olasz)-FC Liverpool (angol) 2-1
Athén, 64 000 néző, v: Fandel (német)
Gól: Inzaghi (45., 82.), illetve Kuyt (89.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik