Élet-Stílus

Kezdődik Cannes

Igen erős mezőnyben Vong Kar-vajjal és Quentin Tarantinóval versenyzik a szerdán este induló 60. Cannes-i 60. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Tarr Béla A londoni férfi című filmjével.

A berlini, velencei és torontói mellett a világ legjelentősebb nemzetközi filmfesztiváljára 95 ország 1615 alkotásából válogatták be a szervezők a fődíjért versengő 22 alkotást. A tavalyi zsűrielnök, a kínai Vong Kar-vaj (Wong Kar Wai) európai költségvetésből készült első amerikai filmjével, a My Blueberry Nights-szal nyitja meg kapuit a főszerepben Norah Jonesszal. Az amerikai dzsesszénekesnőnek ez az első filmszerepe. A szerda esti megnyitó ünnepség háziasszonya Diane Kruger német színésznő lesz.

A francia filmfesztivál egykori amerikai felfedezettje, Quentin Tarantino – aki 13 éve a Pulp Fictionnel elnyerte az Arany Pálmát – rendezőként és operatőrként a Death Proof (Halálbiztos) című horrofilmjével érkezik Cannes-ba. A 192 perces dupla produkciót – amelynek Planet Terror (Terror bolygó) című első részét Robert Rodriguez rendezte – az Egyesült Államokban egyben mutatják be, míg másutt általában külön választva, egyenként vetítik majd a mozik.


Kezdődik Cannes 1

Jelenet Tarr Béla új filmjébõl



A hivatalos versenyprogramban mutatják be május 23-án a rendező és a film alkotóinak részvételével Tarr Béla A londoni férfi című filmjét. Magyar rendező munkája legutóbb 19 évvel ezelőtt mutatkozhatott be az Arany Pálmáért folyó nemzetközi filmversenyen Cannes-ban.

Tizenegy rendező alkotása először versenyezhet az Arany Pálmáért. A szervezők nem titkolt szándéka szerint ők fémjelezik a filmművészet jövőjét: Tarr Béla mellett többek között a román Cristian Mungiu (4 Luni, 3 Saptmamini si 2 Zile/Négy hónap, három hét és két nap), az orosz Andrej Zvjagincev (Izgnanyije/The Banishment) és a török származású német Fatih Akin (Auf der anderen Seite/The Edge of Heaven).

Francia részről három olyan rendező kapott meghívást, akik először versenyezhetnek Cannes-ban: Catherine Breillat (Une vieille maitresse/ Egy régi szerető) kosztümös filmje, Christophe Honoré Les Chansons d’amour (A szerelmi dalok) című zenés filmje és az amerikai Julian Schnabel A búvárharang és a pillangó című alkotása Johnny Deppel a főszerepben, amely Jean-Dominique Bauby önéletrajzi művéből készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik