Élet-Stílus

Befuccsolhatnak a fizetős videoltöltő oldalak

A Forrester Research tanulmánya szerint az iTunes és a hozzá hasonló fizetős videoszolgáltatások hamarosan stratégiaváltásra kényszerülnek. A fizetési konstrukciókat a hirdetés alapú rendszerek váltják ki.

A Youtube-típusú ingyenes videotartalmak elsöprő győzelmet arattak a fizetős letöltések felett. Az iPodra letölthető iTunes videókért – a legális mp3 fájlok forgalmával szemben – egyre kevesebben fizetnek.

James McQuivey a Forrester Research elemzője az Apple-TV megjelenése ellenére azt állítja, hogy a telekomommunikációs vállalatok és a kábeltévék új IP TV szolgáltatásai végképp háttérbe szoríthatják a fizetős műsorletöltést.

Ráadásul az előfizetéses IP TV megoldások számos egyéb érdekessége – például az online videotékák megjelenése, az online műsorrögzítés megjelenése – egyértelműen jobb esélyt biztosít a szolgáltatóknak, akik szolgáltatáshoz megfelelő reklámidőt is kapnak.

Az iTunes és az Apple TV valószínűleg hamarosan a fizetős megoldást kiváltó hirdetési megoldások felé fordulnak majd és ingyenessé teszik a jelenleg sikertelen szolgáltatásformát.

A Youtube és ingyenes társai viszont egyre jobb megállapodásokat kötnek a filmstúdiókkal és hírcsatornákkal, akik a hatalmas látogatottságú közösségi oldalakon megjelenő anyagaikat jó reklámnak érzik, hiszen olyan felhasználókhoz is eljuthatnak egy ilyen szolgáltatás által, akik egyébként nem nézői a hagyományos hírtelevízióknak.

A televíziók is egyre inkább érzik annak is a súlyát, hogy a nézettség csökkenését az internet elterjedése befolyásolja. Az emberek a szabadidejüket ma már megosztják a digitális szórakoztatás más területeit is kihasználva, játszanak, csetelnek, zenét hallgatnak, file-okat cserélgetnek. A televíziózás egyértelmű dominanciája már a múlté, a fizetős internetes videoletöltés pedig az útkeresés állapotában próbál működőképes konstrukciókat kifejleszteni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik