Élet-Stílus

Külföldi lapszemle: magyarokról egy szó se

A külföldi lapok némi meglepetéssel tálalták, hogy a lengyel–ukrán pályázat nyerte el a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság rendezését. Egyöntetű vélemények szerint ebben komoly szerepe lehetett a rendkívüli erős pályázati anyagnak.

A nemzetközi sajtó egyértelműen az olaszokat tartotta az esélyesnek, néhány német lap kivételével nem számoltak a Platini által szerda délelőtt bejelentett eredménnyel. A BBC szerint a keddi prezentáción remekül teljesített a lengyel–ukrán delegáció, sokat nyomott a latban, hogy jó pár világhírű sportoló is Cardiffba utazott, hogy személyes jelenlétével emelje a pályázat esélyeit: a Chelsea támadója Andrij Sevcsenko, a Liverpool kapusa, Jerzy Dudek, a bokszoló Vitalij Klicsko és az egykori olimpiai bajnok rúdugró, Szergej Bubka is Walesben kampányolt. A kicker szerint is ez dönthetett a lengyel–ukrán pályázat mellett.

Rólunk nem szólnak

A Sport1 szerint már csak azért is meglepő az európai szövetség végrehajtóbizottságának a döntése, mert az olaszokhoz hasonlóan a lengyeleknél is kisebb focibotrány robbant ki az elmúlt hónapokban. Az ukránoknál pedig a szállodák számával és az úthálózattal vannak nyilvánvaló problémák. A magyar–horvát pályázat a külföldi lapokban csak említés szinten szerepel, kiemelve, hogy egyetlen egy szavazatot sem kaptunk. Az angol SkySports rendkívüli szűkszavú cikkben emlékezik meg a szerintük is meglepő döntésről.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung online kiadása saját kommentárjában kifejti, hogy a döntés meghozatalakor egyáltalán nem vették figyelembe az ukrán belpolitikai válságot és a lengyel focibotrányt,

amelynek kapcsán a FIFA kizárással is fenyegetőzött.

Vegyesen reagáltak az olasz lapok a döntés hírére. Az egyik legolvasottabb internetes portál, a la Repubblica.it például – folytatva az elmúlt napok hallgatását – egyáltalán nem közölt címlapon írást, míg a Corriere della sera és a legnagyobb sportújság, a Gazzetta dello sport főhelyen említette. A Corriere della sera a következő alcímekkel kommentálta a hírt: „Az olasz delegáció csalódottsága”, „Melandi miniszter könnyezett”. A neves napilap kiemelte, hogyan küzdött könnyeivel a sportminiszter, és azt is, hogy Platini miként kívánt sok erőt az Olaszországban argentin nemzetisége ellenére még mindig nemzeti hősnek számító Diego Maradonának. A Corriere della Sera cikke kiemeli ugyanakkor, hogy nincs okuk szomorúságra, hiszen egész eddig Olaszország az egyetlen állam, amely már kétszer rendezhetett kontinensviadalt: 1968-ban, majd 1980-ban.

„Ez egy vereség”

A Gazzetta dello sport a következőképp indította cikkét: „Olaszországot, amely a favoritnak tűnt, meglepte és elkeserítette a döntés”. Ez a cikk is megemlékezett Giovanna Melandri könnyeiről, és idézte az 1968-ban Európa bajnokból később szövetségi kapitánnyá avanzsált Dino Zoffot, aki súlyos vereségnek értékelte az UEFA bejelentését. „Nem ezt vártam, bár tegnap beszéltem Boniekkel, aki nagyon szkeptikus volt. Persze nem tettünk meg mindent, hogy kiérdemeljük a rendezést, tekintve mindarra, amik történtek. Ez egy vereség.” – nyilatkozta Zoff.

Érdekesség, hogy igazán egyetlen lap sem keresett indokokat, bár a Gazzetta megemlítette, hogy kritériumként szerepeltek a stadionok, közlekedés, infrastruktúra, a játékvezetés, a szállodák és a biztonság is, nem részletezték, hogy vajon melyek lehettek Olaszország gyenge pontjai.

Játsszon az FN BL-Tippjátékán. Az egyszerű tippelésen túl most ismerőseivel, barátaival saját csoportokat (ligákat) is létrehozhat, és értékes nyereményekkel is gazdagodhat.
Irány a Tippjáték!



Ajánlott videó

Olvasói sztorik