Élet-Stílus

Top 5 tipp

Ön is azt vallja, hogy az ingatlan a legmegbízhatóbb befektetés? De nincsenek naprakész információi, mert még nem olvasta végig a Figyelő Trendet? Tessék, rögtön az elején segítünk.

1. Kispénzű „ingatlanspekulánsoknak”
A fővárosból kivezető autópályák és autóutak, valamint a várhatóan kiépülő elővárosi vasút mentén érdemes jó adottságú építési telkeket vásárolni. Aki 5-10 éves időtávban gondolkodik, annak akár bontandó épülettel, vagy átsoroláshoz (biztosan!) közel álló, ház építésére alkalmas, néhány millió forintos építési telkeket érdemes vásárolnia. A legfontosabb a jó elérhetőség, mondjuk vasúti megállókhoz, intézményekhez való közelség és a szép fekvés, például panorámás adottság.

A főváros határától autóval, vonattal 20-40 percnyire eső települések (például a Velencei-tó, a Dunakanyar környéke) már ma is a legélhetőbb távoli elővárosokként élnek a köztudatban. Akinek 8-10 befektetni való milliója is akad, az vásárolhat a főváros szűkebben vett környékén is jó adottságú telkeket, de a városhatáron belül ennyiért legfeljebb apró vagy szörnyű alakú és rossz fekvésű, Pest legkülső részein található vagy nem beépíthető telket kaphat. Arról pedig, hogy valóban építési övezetbe sorolnak-e egy külterületet, minden esetben az önkormányzatot kérdezzük meg, ne pedig az eladót.


2. Gyermekeikre gondoló szülőknek
A nagyobb városokban vagy a fővárosban legalább másfél, de inkább 2 vagy akár 2,5-3 szobás, lehetőleg nem távfűtéses, nem panel, emeleti, erkélyes, kellemes adottságú és jobb környéken lévő, viszonylag olcsón fenntartható használt lakást érdemes nézni. Ameddig a gyermek felnő, a lakás remekül kiadható, és éppen kitermeli a hitel törlesztőrészletét, úgyhogy akár 2-3 millió forinttal (és persze stabil munkahellyel) nyugodtan bele lehet vágni egy második, sőt harmadik lakás megvásárlásába.

Vidéki városokban 5-6 milliótól, a fővárosban inkább 8-9 milliótól kezdődnek a már elfogadható kompromisszumot jelentő otthonok. Panelházak esetén az új nyílászárók, az egyedi fűtésmérés és a szép környezet némileg ellensúlyozhatja a közismert hátrányokat, de e lakások ára valószínűleg sokéves távlatban sem nő az infláció felett. Sőt, a következő 1-2 évben szinte biztos, hogy egy fillérrel sem drágulnak a panelek, inkább 5-15 százalékos árcsökkenésre lehet számítani.

Hatalmas árrobbanás ebben az átlagos szegmensben hosszú távon sem várható, bár például Pesten a szűken vett belváros és a megújult, megújuló kerületek (VIII., IX., XIII., XIV. stb.) lakásainak ára az átlagnál azért jobban emelkedhet. A szép környezet, a jó közlekedés és a csendes elhelyezkedés ez esetben is fontos.


3. Nagyban utazó magánbefektetőknek
A társasházak építésére is alkalmas, fővárosi vagy Nyugat-Magyarország nagyvárosainak valamelyikében lévő építési telkek voltak népszerűbbek korábban. Ma azonban szinte hiánycikk a jó telek, a fejlesztők is inkább a hatalmas gyárterületeket kedvelik. Érdemesebb inkább belvárosi, elegáns polgári lakásokra vadászni. Különösen Dunára panorámás, műterem jellegű, exkluzív ingatlanokra vagy budai luxuslakásokra és nem túl hatalmas villákra.

Szerencsés esetben az ilyen kuriózumok ára egyre jobban közelít majd a nyugati nagyvárosok árszintjéhez, azaz a mainál is jobban elszakad az átlagtól. Ezen a pályán már ma is a külföldi vevőkkel kell versenyezni, de az igazi unikumok a mai bérleti piacon is könnyen kiadhatók, és akár egy-két éves távon is kiváló befektetésnek számítanak. A „belépő szint” ugyan az 500 ezer forint körüli négyzetméterár, de ugyancsak itt valószínű százalékosan a legnagyobb áremelkedés.


4. Nyaralni vágyóknak
A tehetősebbeknek érdemes a Balaton környékén fejlesztő SCD Holding nagyobb projektjei közelében apartmanlakást, kis nyaralót, esetleg telket vásárolni. Például az óriás vidámpark, a tervezett Balaton Park környékén, Zamárdiban, Balatonfüreden, illetve más nagyobb fejlesztések helyszínén.

A befektetés hátulütője, hogy már ma is fővárosi az árszínvonal a Balatonnál, viszont az olcsóbb, erősen „kompromisszumos” ingatlanok áremelkedése nem valószínű. A tóhoz közeli vagy panorámás, de jól megközelíthető nyaralók mellett az apartmanházak külföldiek által is keresett színvonalas, új lakásait érdemes szemügyre venni, amelyek akár hosszabb távra is bérbe adhatók, így a vételár egy része kitermelhető, miközben az ingatlan értéke akár jóval az infláció felett nőhet.


5. Egymillió alatt ingatlanba fektetőknek
Leginkább az ingatlan-befektetési alapok jöhetnek szóba, mert különben ilyen „kis” összeg esetén az ingatlanszerzés illetéke és egyéb költségei minden várható nyereséget elvihetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik