Élet-Stílus

Egészségre károsak a tonerek?

A lézernyomtatók működése közben számos, az egészségre káros anyag, például ózon és szemcsés anyagok szabadulhatnak fel. Emiatt azonban önmagában még nem kell egészségkárosodástól tartanunk – állítják a német kormány szakértői.

A német kormány szakemberei szerint nem kell komolyan egészségkárosodástól tartani a lézernyomtatók és a multifunkciós készülékek használatával kapcsolatban. A kérdést korábban a Zöldek Szövetség parlamenti frakciója vetette fel. Az első, konkrétan tonerekkel kapcsolatos bejelentésre 2000. októberében került sor. 2006. december 15-ig a hasonló eseteket kivizsgáló német Szövetségi Kockázatértékelő Intézetnél összesen 99 bejelentést regisztráltak.

A német kutatók 2005 és 2006 között egy külön program keretében vizsgálták, van-e és ha igen, milyen egészségkárosító hatása a tonerekben használt anyagoknak. A megállapításaikat tartalmazó dokumentumot még az idén nyilvánosságra fogják hozni. A 99 eset közül a szakemberek 33-nál állapították meg azt, hogy lehetséges összefüggés a tonerek használata és a megbetegedések között, azonban egyik eset sem volt különösen súlyos.

A szakemberek egyetértenek abban, hogy ha vannak a tonerekben veszélyes anyagok, akkor azok a tonercserekor vagy a nyomtatás közben kerülhetnek a levegőbe, illetve az emberek bőrére. A német kormány ezek után adta ki azt a jelentést, miszerint eddig nem mutatható ki tudományos összefüggés a tonerekben lévő porok egészségkárosító hatása és a különböző megbetegedések között. Ugyanakkor a szakértők nem zárják ki, hogy valaki például allergiás ezekre az anyagokra.

A korábban hat tesztelt lézernyomtató közül négynél találtak DBT-re és TBT-re utaló nyomokat, kettőnél pedig – a legrosszabb esetben akár rákkeltő – színezőanyagokat. A tonerpróbák ezekben a készülékekben a megengedett határérték 130-szorosát mutatták ki. A tesztek során az egyik nyomtató a megengedettnél több styrolt, a másik pedig több benzolt bocsátott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik