Élet-Stílus

Német szemetet találtak Ácson is

Háromszáz tonna illegálisan behozott, Németországból származó hulladékot fedeztek fel a Komárom-Esztergom megyei Ácson. Újabb bálákat találtak Bács-Kiskunban is.

„A rendőrség gyanúsítottként hallgatta ki a szállítást végző társaság ügyvezetőjét, és összefüggést találtunk az ácsi és a korábbi Bács-Kiskun megyei illegális hulladék-elhelyezés között. A szemetet papíron zöldhulladéknak minősítették, mely szabadon átlépheti az uniós határokat” – tette hozzá Szabóné Mezei Ilona, a komárom megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának vezetője.

Az Ácson talált szemét mennyiségét a rendőrség 200-300 tonnára becsüli. Nagy része előválogatott műanyaghulladék, kisebb része tömörített kommunális hulladék. A gazdaságvédelmi osztály vezetője elmondta, a környezetszennyezéssel kapcsolatba hozható cégnek volt engedélye hulladékkezelésre és válogatásra, de nem a megtalált anyagokra és nem azon a telephelyen, ahová a műanyaghulladékot elhelyezték.

Ha megállapítják, hogy a cég nem az engedélyében szereplő anyagokat tárolt, a hatóság kötelezi a vállalkozást a hulladék visszaszállítására Németországba, valamint környezetvédelmi bírsággal sújthatja – tette hozzá Szabóné Mezei Ilona.

A Bács-Kiskun megyei Imrehegyen is találtak Németországból származó bálás háztartási hulladékot, melyet a helyi szeméttelepen szétszórva fedezetek fel – közölte a rendőrség pénteken a távirati irodával. A település polgármestere tett bejelentést, mert a Kiskunhalas és Kecel között található Imrehegy község szeméttelepén olyan szétbontott és elterített szemetet találtak, melyet Németországból hoztak be – mondta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Mihályné Bornemisza Eleonóra beszámolt arról, hogy egyértelműen abból a szállítmányból származó bálás szemét van szétterítve, melyből már több mint 3500 bálával találtak eddig a megyében. A megyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya által indított nyomozás során a megyében már több településen tíznél több illegális szemétlerakót találtak. Egy szemétbála két köbméter térfogatú, súlya 900 kilogramm. Az eddig talált mennyiség több mint száz kamionra férne fel.

Lakossági bejelentés alapján december első napjaiban szerzett tudomást arról a kiskunmajsai önkormányzat, hogy a város határában található egykori szovjet laktanya egyik hangárjában 144 bála, Németországból származó vegyes háztartási hulladékot raktak le.

A 2006. decemberben kezdődött ügyben a rendőrség eddig nyolc embert hallgatott ki gyanúsítottként a Németországból behozott, bálázott szemét elhelyezésével kapcsolatban. Négyen előzetes letartóztatásban vannak. A nyomozás már több megyében folyik az illegálisan behozott szeméttel kapcsolatban.

A rendőrség több gazdasági társaság ellen folytat nyomozás, melyek közül az egyik bonyolító a Szinkron 99 Kft., melynek a cégbejegyzés szerint Halász Istvánné az ügyvezetője, aki Kunbaja polgármesterének a felsége. A Bács-Kiskun megyében talált bálázott szemét döntő többsége Kunbaján található. A négy letartóztatott személy között van a település polgármestere, Halász István (független) is, aki nem először került összetűzésbe a törvénnyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik