Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók

Hétvégére többek között bluesfesztivált, Mozart-táncokat és Kocsis Zoltán – Ránki Dezső-koncertet ajánlunk. Az otthonülőknek pedig egy Bertolucci- és egy Spielberg-filmet.

Elég álmosan indul a 2007-es év (mint minden év), ami a programhelyeket illeti. Azért, ha nagyon szétnézünk, találunk érdekes programokat. Lehet, hogy a január nem a pörgős partik ideje, de zúzós metál- és blueskoncert télen-nyáron akad, hát még ebben a tavaszi télben, vagy miben. A hétvégi tévéműsorok között is megbújik néhány értékes film: a távkapcsoló megfelelő időben történő nyomkodása is elvezethet egy jó kis Spielberg- vagy Bertolucci-filmhez.
Úgyhogy a kérdés elől nem térhetünk ki: menjek vagy maradjak?

péntek, január 12.

… Kocsis Zoltán és Ránki Dezső közös koncertjére a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 1

A nagy magyar zongoristageneráció két kiemelkedő képviselője, Kocsis Zoltán és Ránki Dezső együtt muzsikálása mindig szenzációszámba megy. A pianistaként és karmesterként egyaránt Bartók Béla egyik legautentikusabb tolmácsolójaként számon tartott Kocsis ezúttal a karmesteri dobogóról irányítja a Nemzeti Filharmonikusokat. Az I. zongoraverseny előadásának szólistája Ránki Dezső. Stravinsky Petruskájának megszólaltatásakor pedig az együttes levonul a zenekari árokba, hogy helyüket átadják a Budapest Bábszínház művészeinek, akik évek óta nagy sikerrel játszott előadásukat most élő zenei kísérettel mutatják be.

… Mindegy táncestre a Trafóba


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 2

A Mindegy című koreográfiában egy alig hároméves társulat a PR-evolution Dance Company – amely rövid története alatt nemcsak magyar, hanem ismert külföldi koreográfusokkal is dolgozott – tekint vissza saját múltjára és a megalakulása óta eltelt évekre, élményekre, tapasztalatokra: „Az elmúlt három esztendő eredményeit visszük színpadra, amelyek talán tanulságot rejthetnek, és érdemesek arra, hogy megosszuk másokkal is. Emberi, környezeti és szakmai tanulságok, amelyek képet festenek arról, hogy mit is jelent szerintünk művésznek lenni. Mindez a jelenben, ahol alig van helye az emberségnek, a szerelemnek, a kapcsolatnak” – mondta az alapító, koreográfus Kun Attila.

… Evergrey-koncertre a Kultiplexbe


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 3

A skandináv metál – konkrétan most a svéd progpower gárda, az Evergrey – rögtön januárban apokaliptikus zúzásra jelentkezik Budapesten. A heavy-power zenét progresszív elemekkel kiegészítő csapat legutóbbi kemény, erőteljes metalos riffekkel tarkított albumának, a Monday Morning Apocalypse című anyaguknak a központi gondolata ugyanis az, hogy az embernek mindig készen kell állnia arra, hogy hétköznapi élet kényelmes egyhangúságát nem várt történések, balesetek dúlhatják fel, azaz bármelyik átlagosnak induló hétfő reggel ránk törhet az Apokalipszis.

szombat, január 13.

…bluesfesztiválra az Almássy térre


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 4

A jó öreg blues örök, elpusztíthatatlan, nem úgy, mint a korábban hirdetett magyar–szovjet barátság. Sőt, rendre bluesreneszánszról is beszélhetünk. Az Almássy bluesévnyitó fesztiválján tehetséges fiatal zenekarok mutathatják meg a publikumnak, hogy a zene ereje, a blues gyökerei bennük is megvan. Itt nem lesz főzenekar, az első és az utolsó fellépő is teljesen egyenrangú. Az est sztárvendégei (Pribil György, Fuchs Dániel, Bessenyei Csaba) is támogatják a fiatalok kezdeményezését: az est végén közös zenéléssel szereznek mind a kedves közönségnek, mind a fiatal zenészeknek egy felejthetetlen élményt.

…Mozart-táncokat nézni a Nemzeti Táncszínházban


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 5

A Szegedi Kortárs Balett Mozart-táncok című produkcióját a zseniális zeneszerző születésének 250. évfordulójára álmodta meg. Most a volt Várszínházban újra láthatjuk az előadást. A balett művészeti vezetője, Juronics Tamás fiatal alkotókat kért fel arra, hogy hozzanak létre egy táncestet, mivel kíváncsi volt, hogy gondolkodnak, hogyan éreznek Mozart zenéjével kapcsolatban. „Olyan műveket választottunk, melyek könnyedségükkel, táncosságukkal a mozarti életmű vidám, buffo oldalát mutatják meg, annak sokszínűségét, virtuozitását. A három tehetséges alkotó számára pedig remek játéklehetőség formákkal, testekkel, gondolatokkal.”

vasárnap, január 14.

… Peter Weiss Marat/Sade darabjára az Új Színházba


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 6

Peter Weiss izgalmas drámáját Victor Ioan Frunză rendezésében mutatta be még december közepén az Új Színház. A hosszú című dráma (Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása, ahogy a charentoni elmegyógyintézet színjátszói előadják de Sade úr betanításban) a francia forradalomról szól a „bolondok” szemével nézve. „Előadás egy bolondról, akiből árad az igazság. A bolond Sade igazat beszél! Semmit az emberekről, mindent az Eszmékről” – írja a rendező. Címszerepben Huszár Zsolt és Gáspár Sándor.


Moziba…


A parfüm


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 7

Az 1700-as évek szagokban gazdag világában a tökéletes illatot akarja megteremteni a földöntúli szaglóérzékkel megáldott roncsember. Ha ezért ölnie kell, megteszi. Tom Tykwer nagyszerű Patrick Süskind-adaptációja.

bővebben>>

Kiállításra


Van Gogh Budapesten


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 8

Száz év után Van Gogh-kiállítás nyílt Közép-Európában, közelebbről a Szépművészetiben, ahol a holland festő mintegy 80 alkotását mutatják be. A Magyarországon 400 millió forintos rekordbüdzséjű rendezvényre rekord félmilliós nézőszámra számítanak. A tárlat március 20-ig látogatható.

bővebben >>


Maradjak …

péntek, január 12.
m1, 23.40

Álmodozók


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 9

Az Álmodzók az első film, melyet az 1968 májusában történt forradalomról készítettek. Bertolucci célja nem az események pontos és történelemhű ábrázolása, és nem is a nosztalgikus visszaemlékezés. A rendező sokkal eredetibb módot választ: egy intim, zárt helyet használ színtérül, hogy megpróbálja megragadni ennek a gyönyörű időszaknak a szellemiségét. Bertolucci azt állítja, hogy 68 tavaszának gyökerei visszanyúlnak egy másik eseményhez, amely ugyanebben az évben, februárban történt, amikor André Malraux elbocsátotta Henri Langois-t a mozi éléről.

szombat, január 13.
Duna Tv, 21.00

Artemisia


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 10

Itália, 1610. Artemisia Gentileschi, a 17 éves lány lelkesen követi apja, Orazio mesterségét, a festészetet. De akkoriban lányokat nem vettek fel a Festészeti Akadémiára, és meg volt tiltva nekik, hogy aktokat fessenek. Artemisia azonban, megszegve a törvényt, szenvedélyesen érdeklődik az anatómia iránt, amelybe elfojtott nemi vágy is vegyül. Apja felfogadja Agostino Tassi festőművészet, hogy adja át festészeti tudását Artemisiának. A mester és a tanítvány között szenvedélyes kapcsolat alakul ki… Valóságos történet az első festőművésznő életéről.

vasárnap, január 14.
Tv2, 20.00

Kapj el, ha tudsz!


Menjek vagy maradjak – Mindegy vagy Álmodozók 11

Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) dolgozott orvosként, ügyvédként, és egy nagy légitársaság másodpilótájaként – és mindezt a huszonegyedik születésnapja előtt. A szélhámosság nagymestere emellett briliáns csekkhamisító is volt, szakértelme több millió dollárt hozott neki a konyhára. Carl Hanratty (Tom Hanks) FBI ügynök legfontosabb küldetésének tartotta, hogy elkapja Franket, és a törvény színe elé vigye, de Frank mindig egy lépéssel előtte járt, és a hajsza folytatására kényszerítette. Spielberg alapfilmje 2002-ből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik