Élet-Stílus

Elveszett egy amerikai kémműhold

Az Egyesült Államok nem tud kapcsolatot teremteni egy drága kísérleti kémműholdjával, amelyet tavaly állítottak Föld körüli pályára - közölte a Pentagonra hivatkozva pénteken a newsmax hírportál.

A Nemzeti Felderítési Hivatal (NRO) továbbra sem adja fel a próbálkozásokat, hogy kommunikáljon a több száz millió dollárt értő titkos műholddal, de erre “nem sok esély látszik” – mondta egy neve elhallgatását kérő védelmi minisztériumi tisztviselő. A műholdat még nem könyvelték el veszteségnek, ugyanis még lehet tenni néhány lépést, hogy a szatellitet működésre bírják. Más források azonban “teljes kudarcot” emlegetnek.

A Nemzeti Felderítési Hivatal, amely felderítő műholdakat tervez, épít és működtet a védelmi tárca és a különböző kémszervezetek megrendelésére, nem kommentálta az esetet.

Jonathan McDowell, a harvardi Smithsonian Asztrofizikai Központ csillagásza szerint a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontról december 14-én felbocsátott, gyanúsan alacsony pályán, 350 kilométeres magasságban keringő műholdról lehet szó, amely “nem látszik hasonlítani a létező rendszerekhez”. McDowell szerint a pozícióját változtatni képtelen műhold kudarc az NRO számára, amely az utóbbi években erőteljes fejlesztésekbe kezdett a kémműholdak terén.

Az NRO korábban csak annyit közölt az L-21 kódnevű műholdról, hogy megerősítette a sikeres felbocsátást, amelyet a Boeing és a Lockheed Martin új rakétatechnikájával hajtottak végre. A mostani kudarcról az ügy szigorúan titkos jellege miatt a Boeing és a Lockheed sem nyilatkozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik