Élet-Stílus

Jövőre elkészülhet Jankovics tragédiája

Az ember tragédiája rajzfilmváltozatát várhatóan 2008-ban mutatják be – mondta az MTI-nek Jankovics Marcell rendező, akinek Madách Imre műve alapján készülő alkotásából január végén több részletet is levetítenek Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia székházában.

A Kossuth-díjas rajzfilmrendező elmondta: a film befejezéséhez még 65 millió forint hiányzik, ha ezt sikerül megkapnia, akkor tartható a bemutató tervezett időpontja.

Jankovics Marcell tájékoztatása szerint a rajzfilm ötlete még 1983-ban fogalmazódott meg benne, a forgatókönyvet ekkor készítette el. A munkálatok hat évvel később kezdődtek, még állami finanszírozásból.

„Akkor még nem tudtam, mennyire aktuális lesz a mű mondanivalója, ma is éljük az akkori gondokat” – fogalmazott a rendező, aki először azt a három színt dolgozta fel, amely a Falanszter, az Űr, illetve az Eszkimók földjének világáról szól.

Jankovics Marcell elmondta: a forgatás 1992–93-ban pénzhiány miatt állt le, majd 1998–2001 között az Ének a csodaszarvasról című sorozata miatt szüneteltette a film munkálatait. „Évente egy részt készítek el” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik