Élet-Stílus

Zidane, Cannavaro vagy Ronaldinho az év legjobbja

Zinedine Zidane, Fabio Cannavaro és Ronaldinho közül kerül ki a 2006-os év legjobb játékosa a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél - a névsort szerdán hozta nyilvánosságra a FIFA.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség voksolásán klubedzők, valamint szövetségi kapitányok vettek részt. A FIFA először 1991-ben adta át díját az arra legérdemesebbnek: az egykori magyar szövetségi kapitánynak, a német Lothar Matthäusnak.

Ronaldinho a legutóbbi két évben, Zidane – aki a nyári, németországi vb után visszavonult – pedig pályafutása alatt összesen háromszor nyerte el a FIFA év játékosa címet (1998, 2000, 2003). A világbajnok Cannavaro hétfőn kapta meg az Aranylabdát, győzelme esetén először lehet befutó egy védő.


Magyarországról Bozsik Péter – mint szövetségi kapitány – voksolt, hogy kire, azt nem árulta el. A díjátadó gálát december 18-án rendezik Zürichben. Az eseményen a legjobb női játékost is kitüntetik: az amerikai Kristine Lilly, a német Renate Lingor, valamint a brazil Marta közül kerül ki a győztes.

A vb legjobbja szavazásának dobogósai, Zidane, Cannavaro és a szintén olasz Andrea Pirlo, különdíjat vehet majd át, csakúgy, mint a góllövőlista első három helyezettje, a német Miroslav Klose, az argentin Hernan Crespo és a brazil Ronaldo. Mellettük Gianluigi Buffon, a torna kapusa szintén elismerésben részesül. A brazil és a spanyol válogatott mint a vb legsportszerűbb együttesei vehetnek át díjat.

A FIFA Év játékosa díj eddigi győztesei:
1991: Lothar Matthäus (német, Inter)
1992: Marco van Basten (holland, AC Milan)
1993: Roberto Baggio (olasz, Juventus)
1994: Romario (brazil, Barcelona)
1995: George Weah (libériai, AC Milan)
1996: Ronaldo (brazil, Barcelona)
1997: Ronaldo (brazil, Inter)
1998: Zinedine Zidane (francia, Juventus)
1999: Rivaldo (brazil, Barcelona)
2000: Zinedine Zidane (francia, Juventus)
2001: Luis Figo (portugál, Real Madrid)
2002: Ronaldo (brazil, Inter/Real Madrid)
2003: Zinedine Zidane (francia, Real Madrid)
2004: Ronaldinho (brazil, Barcelona)
2005: Ronaldinho (brazil, Barcelona)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik