Élet-Stílus

Olcsó olimpia Pekingben

A 2008-as pekingi olimpia egyes versenyeire akár 30 jüanért, vagyis kevesebb mint 4 dollárért is lehet majd jegyet váltani – jelentette be a játékok szervezőbizottsága (BOCOG) szerdai sajtótájékoztatóján.

Ez azt jelenti, hogy – átszámítva – akár 750 forintért be lehet majd jutni egyes viadalokra. A BOCOG képviselői e mellett elmondták, a belépők 58 százaléka nem lesz drágább 100 jüannál (körülbelül 2500 forint).

A szervezők jelezték, az elsődleges céljuk a díjak megállapításakor az volt, hogy az átlag kínai ember számára is elérhetőek legyenek a viadalok. Erre korábban egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is felhívta a BOCOG figyelmét.

„Kína egyelőre fejlődő ország, a polgárok adóiból származó bevételeink lényegesen alacsonyabbak, mint Ausztráliában vagy Görögországban” – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A versenyekre a jegyárak 30 és 1000 jüan között lesznek, ami 30 százaléka a 2004-es athéni díjaknak. Nem meglepő módon a nyitóünnepségre lesznek a legdrágábbak a tikettek. Az augusztus 8-i látványos parádéra legkevesebb 200 jüanért lehet bejutni, a legjobb helyekért 5000 jüant kérnek el. A záróünnepségre ugyanakkor 150-től 3000 jüanig válthatók belépők.

A forgalmazást jövőre kezdik meg, és összesen 7 millió jegyet bocsátanak ki 2007-ben. Amint az kiderült, az összes belépő 14 százalékát iskolásoknak tartják fenn, és több mint felét vehetik majd meg magánszemélyek. A fennmaradókat a NOB-nak, továbbá szponzoroknak, nemzeti olimpiai bizottságoknak, illetve nemzetközi sportági szövetségeknek tartják fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik