Élet-Stílus

Aranylabda: fanyalognak a franciák

Kedden egész Olaszország a világbajnok labdarúgó-válogatott csapatkapitányát, a hétfőn Aranylabdával kitüntetett Fabio Cannavarót ünnepelte, a gálának otthont adó franciák ugyanakkor fanyalogva fogadták az újságírók döntését.

„Te vagy Nápoly aranya” – méltatta a Corriere della Sera a 33 éves hátvédet, miután az szokásos szerénységével és nagylelkűségével szülővárosának ajánlotta az elismerést. Giorgio Napolitano államfő Giovanna Melandri sportminiszterhez hasonlóan telefonon gratulált a győztesnek. A tárca vezetője szerint a Real Madrid légiósa „megérdemelte a díjat, mert mágikus futballista”.

Fabio Capello, a spanyol élklub edzője a németországi világbajnokság legjobbjaként emlegette Cannavarót, aki a bundabotrányba keveredett Juventus másodosztályba való száműzetése után követte őt a királyi gárdához.

A franciák mindeközben érthető csalódottsággal fogadták, hogy nem a nagy kedvenc, Thierry Henry részesült a France Football szakmagazin által létrehozott rangos elismerésben.

A Le Parisien „kisebb rosszulléttel” értesült a hírről, mivel Cannavaro a vb után nem nyújtott kiemelkedő teljesítményt a Realban. A lap hangsúlyozta: az a játékos kapta a szobrot, akit egy 1999-es fotó injekciós tűvel a karjában mutat.

Raymond Domenech szövetségi kapitány még keményebben fogalmazott: „Fel akarnak idegesíteni? Ennek a díjnak már semmi jelentősége, mert csak azt mutatja, hogy mekkorát tudnak tévedni az újságírók. Cannavaro remek játékos, de Henry az egész szezonban brillírozott. Az igazi Aranylabdát sokkal inkább a FIFA fogja kiosztani december 18-án, és Henry fogja átvenni”.

A francia bajnokságot toronymagasan vezető Olympique Lyon vezetőedzője, Gerard Houllier „világraszóló botrányról” és egy Henry elleni kampányról beszélt, míg az 1991-ben aranylabdás Jean-Pierre Papin közölte: „Cannavaro nem szolgált rá a kitüntetésre, mert Madridban látszott, hogy komoly problémákkal küszködik.” A BL-címvédő Barcelona sérült támadója, Samuel Eto’o röviden és velősen viccnek nevezte az újságírók döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik