Élet-Stílus

Az Aranylabda várományosai: Klose

November 27-én hirdetik ki az idei Aranylabda-szavazás győztesét. Az addig hátralévő napokban bemutatjuk a France Football által alapított díj várományosait, ezúttal a vb gólkirályával foglalkozunk.

Ha az eredménysor sokat nyom a latba a France Football szavazásán, márpedig elvileg ez így van, akkor németek lengyel származású csatárcsillaga, Miroslav Klose bizony nagyon jó esélyekkel indul harcba a 2006-os Aranylabdért. Az idei évre vonatkozóan az ajánlólevelében a következőket találjuk: világbajnoki bronzérmes, vb-gólkirály, német gólkirály és nem utolsósorban kupagyőztes.

Adalékként pedig annyit – és egy csatár esetében nincsen ennél fontosabb mutató -, a 2005/2006-os évadban klubcsapatában, a Werder Bremenben 36 mérkőzésen összesen 30 gólt szerzett. A német bajnokságban 26 fellépésen 25 alkalommal volt eredményes, ráadásul kiosztott még 16 gólpasszt is.

Történelmet írt a vb-n

A nyári, hazai rendezésű világbajnokságon a gólok számát illetően sikeresen lekopírozta a 2002-es teljesítményét (ötször talált be), és ezzel beírta magát a labdarúgás históriáskönyvébe, elvégre Klose az első játékos, aki az újraegyesítés óta német színekben vb-gólkirályi címet szerzett, és az egyetlen olyan, aki egymást követő két seregszemlén öt gólt rámolt be az ellenfelek kapujába. A 28 éves csatár nem csak a gólok, hanem a lövések (24), illetve a kaput eltaláló kísérletek (15) tekintetében is a bronzérmes Németország legaktívabb tagja volt.

Családi hagyomány a sport

Klose 1978. június 9-én a lengyelországi Opolében látta meg a napvilágot. Anyja, Barbara Jeż válogatott kézilabdázó, apja, Józef Kloze neves futballista volt, az Auxerre csapatában is megfordult. Miro, aki kilenc éves volt, amikor a család az NSZK-ba költötözött, a Blaubach-Diedelkopf és az FC Homburg érintésével került a Kaiserslauternhez, ahonnan 2004-ben, ötmillió euró fejében igazolt át a Werderhez
Az Aranylabda várományosai: Klose 1

Gólkirály lett a vb-n (EPA)


.

A lengyel válogatottba is hívták

A szabadidejében szívesen teniszező, vagy kedvenc dobermanját sétáltató csatárt a lengyel válogatottba is hívták, Klose azonban választott hazája nemzeti együttesét részesítette előnybe. A Nationalefben 2001. március 24-én mutatkozott be, és az első meccsén csereként beállva mindjárt győztes gólt lőtt az Albánia (2-1) elleni világbajnoki selejtezőn. Eddig 67-szer öltötte magára a címeres mezt, 33 gólt szerzett, amellyel a német góllistán beérte példaképét, a hetedik helyen álló Fritz Waltert.


Szakmai vélemény
Várhidi Péter, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya:
“Taktikailag eddig is az élvonalba tartozott, de az utóbbi időszakban technikailag is rengeteget fejlődött. Újabban már nem csak befejezéseknél jeleskedik, a játékból is kiveszi a részét. A fejelőtudása elsőrangú, a világ legjobban fejelő futballistája, remekül érkezik a kapu elé, és jól is használja ki a helyzeteit.”


Következik: Gianluigi Buffon (Juventus)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik