Élet-Stílus

250 millió éves kataklizma okait vizsgálják a tudósok

Egy most született tanulmány szerint a tengeri állatviág mintegy 95 százaléka pusztult el egy 250 millió évvel ezelőtti világkatasztrófában.

Ausztrál és amerikai tudósok szerint a tengeri élővilág 5 százaléka és a szárazföldi fajok mintegy 30 százaléka élhette csak túl azt a titokzatos kataklizmát, amelynek mintegy 25 millió évvel ezelőtt sújtotta Földünket. A townsville-i James Cook Egyetem és a Fieldben múzeum kutatói a modernkor által okozott környezeti katasztrófák lehetséges forgatókönyvét próbálják jobban megismerni egy a földi élet fejlődésének szempontjából fontos esemény okait vizsgálva.

A tanulmány arra figyelmeztet, hogy a globális klimatikus változások felgyorsulásával az emberiség történetében korábban sosem látott ökológiai katasztrófa következhet be. A Föld történetében lezajlott legnagyobb populáció csökkenése folyamán a paleozoikum végén máig ismeretlen okból a tengeri életformák közel 90 – 95 százaléka kihalt, a szárazföldön a hüllők jutottak szerephez. Az ismeretlen esemény olyan szinten megváltoztatta a Föld későbbi élővilágát, hogy a kutatók azt feltételezik, hogy például a dinoszauruszok kihalását előidéző aszteroida becsapódás ilyen változásokat nem lett volna képes előidézni.

A kutatók szerint, a levegőszennyezés, a üvegházhatást gerjesztő gázok , a környezetszennyezés és a felelőtlen környezetpusztító emberi gondolkodás összeadódó pusztítása hamarosan hasonló fordulóponthoz sodorhatja az emberiséget. A tanulmány számos olyan folyamatra is felhívja a figyelmet, mint a túlhalászat okozta ökoszisztéma változás, a megváltozó madárvonulási útvonalak és a felmelegedés miatt vándorló állatfajok problematikája.

Az ökoszisztéma visszafordíthatatlan sérülése – véleményük szerint – akár az emberi civilizációra is komoly hatással lehet akár már az elkövetkező évtizedekben is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik