Élet-Stílus

Feljelentést tesz a Fradi

Dámosy Zsolt FTC-elnök szerint egy befektetői konzorcium létrehozása mentheti meg a Ferencváros labdarúgócsapatát működtető zrt.-t, amely jelenleg 800 millió forintos adóssággal küzd. Eközben befejeződött a klub átvilágítása, és Dámosyék ismeretlen elkövető ellen feljelentést tesznek.

A csütörtöki sajtótájékoztatón a május 31-ig biztosan maradó Dámosy Zsolt elmondta, hogy befejeződött a klub átvilágítása és ennek nyomán a napokban több ügyben ismeretlen elkövető ellen feljelentést tesz a klub. Ilyen a Fotex-tranzakció megszüntetése 2003-ban és ezzel összefüggésben az, hogy részlegesen a Fotexhez kerültek a kereskedelmi jogok, illetve az FTC-nek 400 millió forintos adótartozása keletkezett. De olyan esetekben is feljelentést tesz a klub, amelyeknél az FTC ismert pénzügyi helyzete ellenére szakszerűtlenül magas megbízási díjjal kötöttek szerződést.

A sajtótájékoztatón résztvevők leszögezték, nem a károk behajtása az elsődleges cél, hanem megfelelni annak a társadalmi elvárásnak, hogy a múltat le kell zárni. A feljelentések nyomán a nyomozóhatóság feladata és kötelessége az igazság kiderítése és a felelősök megtalálása.

200 millióra már van ígéret

A klub első számú vezetője az Üllői úti székházban tartott sajtótájékoztatón arról számolt be, hogy az eredeti tervek szerint a konzorcium 800 millió forinttal szállt volna be a zrt.-be, de hamar bebizonyosodott, hogy ez a jelenlegi helyzetben lehetetlen. “Másodjára az adósságállomány felének összegyűjtését tűztük ki célul. Amennyiben összejön a kívánt összeg, megpróbálunk megegyezni a hitelezőkkel és alkalmazottakkal, s ha sikerrel járunk, adósságmentessé tudjuk tenni a zrt.-t, amelynek 50 százalékát megkapná a konzorcium.” – mondta Dámosy, aki elárulta, 200 millió forintra már van ígérete.

Az elnök azt is kifejtette, miként képzeli a terv megvalósulását. Eszerint a 400 millió forintot ügyvédi letétbe helyezik, és csak akkor kezdődnek meg a kifizetések, ha sikerült mindenkivel megállapodni, nehogy – úgymond – feneketlen kútba szórják a befektetők pénzét. A konzorcium így már adósságmentes zrt.-ben jutna 50 százalékos tulajdonrészhez.

Az elnök elmondta, aki nagyobb tulajdonrészre akar szert tenni a labdarúgó zrt.-ben, azzal is szívesen leül tárgyalni, de más konstrukciókkal. Eszerint a lehetséges befektetőnek 2 millió eurót kell áldoznia a rendbetételre, illetve további 1,5 milliót az 50 százalékos tulajdonrészre.

Harmadszor sikerül?

Az FTC mint klub konszolidálásáról is szó esett. Elhangzott, hogy az első igazán sikeres lépésnek a tagsági rendszer bevezetése nevezhető, ugyanis az egyesületnek eddig semmilyen bevétele nem volt. Bár Dámosy hozzátette, óriási bukás lenne, ha csak 1-2 ezer embert tudnának megszólítani. Az eseményen kiderült, eddig 500-550-en jelentkeztek.

Az Üllői úti 6+2 hektáros területről is szó esett érintőlegesen. Dámosy szerint előrehaladott tárgyalásokat folytat a Kincstári Vagyoni Igazgatósággal és akár egy-két héten belül pozitív fejleményekről is beszámolhat az ingatlan értékesítéséről, amelyre korábban már több eredménytelen tendert írtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik