Élet-Stílus

Világbajnok a férfi öttusa váltó

Eredményes világbajnokságot zártak a magyar öttusázók Guatemalavárosban: a hat számból négyben dobogóra álltak, nyertek egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet. Az utolsó napon a férfi váltó szerzett aranyérmet.

A Horváth Viktor, Fülep Sándor, Kállai Ákos összeállítású együttes mögött a guatemalavárosi öttusa-világbajnokság férfi váltóversenyében a fehéroroszok végeztek, a dobogó harmadik fokára pedig a kínaiak állhattak fel a 16 csapatos mezőnyben.

Szoros versenyt vívtak egymással az élcsoport csapatai. A lövészetet követően még a fehéroroszok vezettek, igaz csak egy körrel értek el többet, mint a magyarok, ami mindössze 12 pontos különbséget jelentett. A második számot, a vívást Kállaiék nyerték, de ezúttal sem alakultak ki nagy különbségek, a második helyen az oroszok, a harmadikon a fehéroroszok zártak.

Sima győzelem

A magyarok az élre kerültek, s ezt a pozíciójukat a 3×100 méteres úszás során is megőrizték, noha – egyébként a papírformának megfelelően – csak a hatodik legjobb idő lett az övék. A lovaglás előtt Magyarország, Fehéroroszország, Oroszország volt a sorrend. A magyarok remek produkcióval megtartották a fehéroroszokkal szembeni nyolc futómásodperces különbséget, míg az oroszok hátránya több mint egy percre nőtt. Az utolsó számban az elsőként futó Horváth Viktor gyakorlatilag mindent elintézett: további tíz másodpercet vert a riválisára, és a hátralévő két társnak csak tartani kellett az előnyt.

A váltóban győztes csapat második lett a hagyományos versenyben, és Horváth egyéniben is felállhatott a dobogó második fokára. A tornán szerzett bronzérmünkről a Vörös Zsuzsanna, Füri Csilla, Máthé Vivien alkotta trió gondoskodott.

A lányoktól többet várt a kapitány

A torna után az MTI-nek Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány így értékelt: „A hagyományos verseny után egy kicsit csalódott voltam, mert azzal a teljesítménnyel, amit Horváth Viktor és a csapat nyújtott, tízből kilenc alkalommal győzni lehet. Ez csak akkor nincs így, ha valakinek a mezőnyből a szokásosnál sokkal jobban kijön a lépés. Nem hibáztunk igazán a hagyományos versenyben sem, de a váltóban még ennél is jobb teljesítményt nyújtottunk, így teljesen megérdemelten győztünk. Ez a csapat ismét bizonyította, hogy mennyire egységes.” A szakvezető a vb előtt mindhárom férfiszámban érmet remélt, ebből egyet aranynak gondolt, s a várakozása be is jött.

Nem úgy a női válogatott kapitányának, Kulcsár Antalnak, igaz, kicsin múlt, hogy némileg elmaradt a csapat a várakozástól. A hagyományos versenyben dobogóra várta a magyar együttest, amely végül harmadik lett. Egyéniben a legjobb versenyzőt az első hat között szerette volna látni, a legelőkelőbb helyen végző olimpiai aranyérmes, háromszoros világbajnok Vörös Zsuzsanna azonban ezúttal csak tizedik lett. Sokáig úgy tűnt, hogy a székesfehérvári versenyző most is nyerhet, de legalábbis érmes lesz, három szám után viszonylag magabiztosan vezetett, a lovaglás azonban nem jött össze neki.

Öttusa világbajnokság, férfi váltóverseny
1. Magyarország (Hováth Viktor, Fülep Sándor, Kállai Ákos) 5460 pont
2. Fehéroroszország (Mihail Prokopenko, Dmitrij Meljah, Jahor Lapo) 5400
3. Kína (Csien Csen-hua – Quian Zhenhua, Rung Kao-zsung – Rong Cao Zhong, Li Liu-csen – Li Liu Jen) 5356

Ajánlott videó

Olvasói sztorik