Élet-Stílus

A doppingolt NDK-sportolók gyermekei is károsodtak

A berlini Humboldt Egyetem tanulmánya szerint nemcsak a szisztematikusan doppingoló sportolók, hanem gyermekeik is súlyos egészségkárosodást szenvedtek az egykori NDK-ban.




A doppingolt NDK-sportolók gyermekei is károsodtak 1

sport.lap.hu

A doppingolt NDK-sportolók gyermekei is károsodtak 1
A doppingolt NDK-sportolók gyermekei is károsodtak 3

A vizsgálat az eredmények értékelésével együtt két évig tartott, összesen 52 egykori keletnémet versenyző vett részt név nélkül a kutatásban. “Ijesztő adatok birtokába jutottunk” – nyilatkozta Giselher Spitzer német sportszociológus, aki kutatócsapatával 900 oldalban rögzítette a tapasztalatait.


“Feltételezéseink szerint legalább tízezren kaptak folyamatosan, gyermekkoruktól kezdve teljesítményfokozó szereket, ezért a megkérdezettek alacsony száma miatt nem lehet általánosítani, a megállapításaink mégis döbbenetesek.”

Giselher Spitzer hozzátette: 24 nő és 28 férfi válaszolt a feltett kérdésekre, akik az 50-es, 60-as és 70-es években születtek. A megkérdezettek 62 százaléka pszichikai gondokkal küzd, 25 százalékuk rákos, 23 százalékuk étkezési problémáktól szenved.

A nők 32-szer többször vetéltek el, mint “normális” társaik, a halva születések aránya 10 százalékkal magasabb az átlagos nőkénél. A doppingszerhez nyúló nők minden tizedik gyermeke testi vagy szellemi fogyatékos, további 25 százalék máj, vagy tüdő-elégtelenséggel született és folyamatos orvosi ellenőrzésre szorul. A korábbi NDK-beli sportolók azt állították, hogy nem tudtak arról, mit kapnak szinte minden tréning előtt. Edzőik azt mondták, csak ártalmatlan vitaminkészítményt kell bevenni, amely megóvja őket a betegségektől és a sérülésektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik