Élet-Stílus

Nyereséges volt az úszó Eb

A nyári szegedi kajak-kenu világbajnokság nullszaldósan, a budapesti úszó Európa-bajnokság pedig több tízmilliós aktívummal zárt – derült ki az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának keddi ülésén.

A bizottsági munka megkezdése előtt a pénteken elhunyt Puskás Ferencre emlékeztek a tagok, akik egyperces néma felállással adóztak az Aranycsapat csapatkapitányának emléke előtt.

Ezt követően Baráth Etele, a Magyar Kajak-kenu Szövetsége elnöke beszélt a kajak-kenu vb tapasztalatairól. Elmondta, sikerült megvalósítani azt a célt, hogy egy komplex, családokhoz szóló programsorozatot prezentáljanak. Ennek alátámasztására kiemelte, a viadal négy versenynapja alatt 48 ezren látogattak ki, közülük 40 ezer volt a fizető nézők száma. A vasárnapi döntőket Magyarországon 750 ezren tekintették meg a televízióban, így az esemény a Forma-1 után az év második legnézettebb hazai sportközvetítése lett.

A pénzügyek kapcsán kiderült, a 800 millió forintos összköltségvetésű rendezvényt – amelyhez 150 milliót adott az állam – sikerült nullszaldósra kihozni. Magán a pályán egy 428,5 millió forintos állami beruházás valósult meg.

Az úszó Eb-vel kapcsolatban Gyárfás Tamás, a magyar szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy több előre nem látható problémát kellett megoldani, az eredetileg beígért fedett uszoda helyett pedig végül a margitszigeti Széchy Tamás nevét viselő szabadtéri medencében sikerült megrendezniük az eseményt.

Az állam részéről szintén 150 millió forinttal támogatott Eb összköltségvetése meghaladta a 800 millió forintot, a rendezvény mérlegét pedig több tízmilliós nyereségre prognosztizálta Ruza József főtitkár, hozzátéve, hogy jövő májusban lesznek meg a végleges adatok. Az európai sportközvetítések között idén az úszó Eb volt a legnépszerűbb esemény.

Gyárfás e mellett hangsúlyozta, továbbra is fenntartják igényüket a fővárosban egy új fedett uszodára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik