Élet-Stílus

Puskás, a nincstelen klasszis

A Honvéd csendesen emlékezett, hétvégén az összes bajnoki mérkőzés gyásszünettel kezdődik. A BBC a „nincstelenül” elhunyt klasszis és a mai középszerű milliomos sportolók közti ellentétre hívja fel a figyelmet.

A Budapest Honvéd, Puskás Ferenc egyedüli magyar klubja pénteken 17 órától csendes megemlékezést tartott a Bozsik Stadionban, tavasszal pedig emléktornát rendez a futball-legenda tiszteletére. A tavaszi emléktornát várhatóan Puskás születésének 80. évfordulója környékén rendeznék meg két hazai – ebből egyik a Honvéd lesz – és két neves külföldi klub részvételével.

A hétvégén valamennyi osztályban az összes bajnoki mérkőzés egyperces gyászszünettel kezdődik Puskás Ferenc halála miatt – közölte a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezetői bizottsága. A bírókat külön megkérték arra, hogy – ahol erre lehetőség van – a műsorközlővel korábban mondassák be a gyászszünetet annak érdekében, hogy a szurkolókat időben tájékoztassák és mindenhol méltó módon lehessen emlékezni a futball-legendára.

Éles a kontraszt

A mai, “egészen hétköznapi” angol játékosok “mindegyike milliomos”, miközben Anglia nehézségekbe ütközik, ha “egy tisztességes csapatot kell kiállítania”. Ez különösen annak ismeretében szégyenteljes, hogy milyen sok óriási futballista halt meg szegénységben, akik a mai időkben milliomosok lettek volna – hangzott a BBC visszaemlékezésében. Sir Tom Finney, az 1954-ben Budapesten járt, és ott Puskásék által 7-1-re megvert angol válogatott játékosa szintén a BBC-nek pénteken azt mondta: a budapesti mérkőzés előtt soha nem látott olyan játékot, mint Puskásét.

Finney szerint az 1954 májusában, Budapesten pályára vonult angol válogatott valamivel gyengébb volt, mint amelyik a Wembley-ben játszott a magyarokkal, de a budapesti meccsen kiálló magyar együttes “csodálatos volt … soha nem találkoztunk még ilyen csapattal”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik