Élet-Stílus

Különleges képek a Google Earth-ben

Az Európai Űrkutatási Ügynökség (ESA) a Google Earth-ben létrehozott egy speciális funkciót, amely lehetővé teszi, hogy az ESA műholdak által természeti jelenségekről vagy az ember által létrehozott építményekről készített több mint 130 képet megnézhessük.

Az új funkció segítségével utazást tehetünk a Föld körül, felfedezhetjük a természet és ember által alkotott csodák részleteit, valamint megfigyelhetjük a környezetünkben végbemenő fontos változásokat. A képek alatt hasznos információk, tények, számadatok, tudományos magyarázatok és elméletek is megjelennek. Az Google Earth-ben megjelenő új képeket a “Featured Content” menüben érhetjük el az ESA gombra kell kattintva.

Az ESA Földet megfigyelő programjainak igazgatója, Dr. Volker Liebig szerint a képgyűjteményt úgy válogatták ki, hogy az lehetővé tegye a Google Earth felhasználók számára, hogy madártávlatból fedezhessék fel bolygónkat, egyaránt megismerhessék lenyűgöző és sebezhető pontjait.

A fellelhető képanyagot az ESA Envisat program ERS és Proba elnevezésű műholdjai adják, amelyek egy jelentős környezetvédelmi műholdprogram alapelemei. A 2002-ben indított ESA Envisat három képalkotó szenzort használ, az ASAR-t (Advanced Synthetic Aperture Radar-t), a közepes felbontású képalkotó spektrométert (Medium Resolution Imaging Spectrometer – MERIS) és az Advanced Along-Track Scanning Radiometer-t (AATSR).

Az ASAR radar használatával térképezi fel a földfelszínt, rajzolja ki az áramlatokat, figyeli a Föld változásait és az élet különböző fajtáit, valamint méri ezek elterjedtségét. A MERIS a bolygó felszínéről és a felhőkről gyűjt felvételeket, megörökítve a látható fény tartományán kívül a spektrum infravörös részét is. Az AATSR szenzor a földi és az óceán felszínét vizsgálja, méri a víz hőmérsékletét, felfedezi a forró pontokat, amilyenek például az erdőtüzek, valamint feltérképezi a vegetáció kiterjedését a különböző területeken.

Az ezen szenzorok által nyert adatok a globális éghajlatváltozás szempontjából létfontosságú szerepet játszanak a tudósok, a kormányzati szervek és mások számára. Segítségükkel egyszerűbbé válik az El Nino-hoz hasonló tornádók időben történő felfedezése, a globális felmelegedés titkainak felfedése, az erdőpusztulás, levegőszennyezés és az óceánok emelkedő vízszintjének nyomon követése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik