Élet-Stílus

Priskin góljával nyert a válogatott

Jól sikerült a megfiatalított magyar válogatott első mérkőzése: a Várhidi Péter által összeállított gárda Priskin góljával verte Kanadát Székesfehérváron.

Kilenc újoncot hívott be a keretbe a megbízott szövetségi kapitány, közülük négyen egyenesen a kezdőben debütálhattak. A bemutatkozás remekül sikerült, hiszen a fiatal gárda nagy akarással küzdött, és ha némi szerencsével is, de legyőzte a világranglistán előrébb sorolt kanadaiakat.

A rutintalanság meglátszott a magyarok játékán az első negyedórában. A vendégek nagy mezőnyfölényt alakítottak ki, de egy veszélyes szabadrúgást leszámítva nem forgott veszélyben a magyar kapu. Várhidi csapata nem tudta huzamosabb ideig megtartani a labdát, sok hibával játszott, ami nem is csoda, hiszen a megbízott trénernek alig egy-két nap állt rendelkezésére, hogy összerázza a felforgatott csapatot.

A 17. percben aztán az első valamire való magyar támadást Hrepka kis híján góllal fejezte be. Bodnár lódult meg a jobb oldalon, és a középre tett labdáját az MTK támadója 8 méterről okosan a bal alsó sarokba fejelte: Wagenaar csak hatalmas bravúrral tudott hárítani. Az óriási helyzet meghozta a csapat önbizalmát, és a félidő hátralévő perceiben kiegyenlített játéknak örülhetett a rendkívülien lelkes, több ezres fehérvári közönség. Priskin révén a vezetést is sikerült megszerezni a 36. percben: egy beívelt szabadrúgást csúsztatott meg a rosszul kimozduló kanadai kapus elől a fiatal játékos.

A második játékrészben maradt a küzdelmes játék, de szépen fokozatosan kezdett elfáradni a magyar csapat. Az első percekben még nálunk volt többet a labda, de egy óra elteltével többször is egyenlíthetett volna az ellenfél. A vendégek azonban a legnagyobb ziccereiket is kihagyták – Radzinski például öt méterről nem találta el az üres kaput –, az önfeláldozóan védekező válogatott tartotta az eredményt, és megnyerte a találkozót.

Várhidi Péter, a magyar válogatott megbízott szövetségi kapitánya elégedetten nyilatkozott a találkozót követően: “Három nap alatt annyit tudtunk elérni, hogy szervezett csapatként léptünk pályára. Amit a fiúktól kértem, azt megvalósították. Örülök a győzelemnek, de természetesen a mi játékunkat is jellemezték a magyar futball általános hibái. Sok párharcot veszítettünk el. Ha tehetném, ezt a csapatot egy évig együtt tartanám és rengeteg tétmeccset játszatnék a fiatalokkal, akik közül Vass Ádám külön dicséretet érdemel.”

A tréner a Sport2 kérdésére elárulta, hogy szívesen vállalná a továbbiakban is a felnőtt válogatott irányítását. “Minden edző álma, hogy hazája válogatottját irányíthassa.”

Stephen Hart, a kanadai válogatott megbízott szövetségi kapitánya gratulált a magyar csapatnak a találkozót követően. “Mindkét együttes támadó felfogásban játszott, előttünk is adódtak helyzetek, de csak ellenfelünk szerzett gólt. Három játékosom is megsérült, a kényszerű cserék nem tettek jót a játékunknak.”

Magyarország-Kanada 1-0 (1-0)
Székesfehérvár, 6000 néző
Bíró: Weiner (német)
Gól: Priskin (36.)
Sárga lap: Tóth (52.), Huszti (60), illetve Hume (60.), Friend (70.)

Magyarország: Végh Zoltán – Bodnár László, Balogh Béla, Juhász Roland, Vanczák Vilmos – Vass Ádám, Tóth Balázs, Huszti Szabolcs (Rodenbücher István, 83.) – Sándor György (Bodor Boldizsár, 71.) – Hrepka Ádám (Farkas Balázs, 70.), Priskin Tamás (Torghelle Sándor, 78.)

Kanada: Josh Wagenaar – Ante Jazic (Adam Braz, 28.), Andrew Hainault, Chris Pozniak, Tom Nsaliwa – Patrice Bernier, Atiba Hutchinson (Jamie Peters, a szünetben), Julian De Guzman (Issey Nakajima-Farran, a szünetben), Ian Hume (Andrzej Ornoch, 87.) – Tomasz Radzinski, Rob Friend

Ajánlott videó

Olvasói sztorik