Élet-Stílus

Klímavédelem: nem hajlandók önkorlátozásra a nagyok

Úgy tűnik, a legnagyobb szennyezőknek számító országok nem hajlandók önkéntes vállalásokat tenni a klímaváltozás megakadályozására, és az unió korábban hangoztatott példamutatása sem látszik még a nairobi konferencián – áll az MTVSZ honlapján.

A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) folyamatosan beszámol a két hetes, Nairobiban ülésező Klímaváltozási Világkonferencia eseményeiről.

Ausztrália miniszterelnöke a konferencián bejelentette, hogy országa nem csatlakozik nemzetközi megállapodásokhoz mindaddig, amíg minden nagyobb szennyező állam nem csatlakozik a Kiotói Jegyzőkönyvhöz, beleértve olyan gyorsan fejlődő országokat, mint Kína és India. A kormányfő átsiklott a tény felett, hogy Kína és India benne van a Kiotói Jegyzőkönyvben – igaz, fejlődő országként nincs kötelező vállalása kibocsátáscsökkentésre – és számos energiahatékonysági és megújuló energetikai programban vesz részt – áll az .

A zöldek szerint az USA, Ausztrália és Kanada másoktól várja a vállalásokat és csak azután hajlandó cselekedni, sőt az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezmény tárgyalásait korábban vezető kanadai Rona Ambrose is bejelentette: Kanada jelen helyzetben meg sem próbálja teljesíteni kiotói vállalásait.

A demokraták szenátusi sikerei kompromisszumokra kényszeríthetik az „olajfüggő” Bush-kormányzatot. A jelenlegi környezet és közmunka bizottsági elnököt Barbara Boxer szenátor váltja le, aki vezető támogatója a jogszabály-javaslatnak, hogy az USA üvegházgáz kibocsátásait 2050-re 80 százalékkal csökkentse. Az energiaügyi bizottságot az a Jeff Bingaman szenátor vezetheti, aki szintén a cselekvést sürgeti az éghajlatváltozás ellen és az egyetlen kongresszusi tag, aki jelen volt a tavalyi montreali klímatárgyalásokon.

A konferencia egyik kiemelt célja az üvegházgázok légköri koncentrációinak stabilizálása olyan szinten, amely megakadályozná az éghajlati rendszerre gyakorolt veszélyes antropogén hatást. Mindezt pedig olyan időhatáron belül, ami lehetővé teszi az ökológiai rendszerek természetes alkalmazkodását az éghajlatváltozáshoz. A tárgyalásokon – a zöldek szerint – még nem látszik az unió vezető szerepe, holott Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság már korábban nyilvánosan felhívta az EU-t, hogy 2020-ra 30 százalékos kibocsátáscsökkentési célt határozzon meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik