Élet-Stílus

Mesterek Kupája: Nadal vereséggel kezdett

Az utolsó pillanatban a mezőnybe került amerikai James Blake két szettben verte a spanyol Rafael Nadalt a férfi teniszezők 3,7 millió dollár összdíjazású Mesterek Kupáján.

Az amerikai élete első Mesterek Kupáján remekül mutatkozott be, hiszen a jóval esélyesebbnek tartott világranglista-második Rafael Nadalt verte két szettben, Blake már az első labdamenetektől kezdve koncentráltan játszott, és a tenyereseivel rendre zavarba hozta a spanyolt. Mindkét játékosnak voltak bréklehetőségei, de 5:4-ig mindenki hozta az adogatását. A legrosszabbkor azonban hibázott Nadal, és az amerikai riválisa 6:4-re megnyerte az első szettet.

Nadal többet hibázott

A már addig is magas színvonalú találkozón mindkét játékos fokozni tudta a tempót a második játszmában, de a meccsnek ebben a szakaszában elsősorban Nadal brillírozott. A spanyol kétszer is elvette Blake adogatását, és villámgyorsan 4:0-ra elhúzott. Az amerikai a komoly hátrány miatt felszabadultan játszhatott, és sikerült is kiegyenlítenie a szett állását. Blake 32 nyerő ütése mellett 28-szor rontott, míg feltűnően ideges ellenfele 13/24-es arányt produkált.

A rövidítésben aztán hengerelt Blake, egyetlen egy pontot nem tudott szerezni a világranglista-második. Blake így meglepően simán megverte a torna előtt az egyik legkomolyabb esélyesnek tartott fiatal riválisát, aki egy újabb botlást már nem engedhet meg magának.


Davigyenko remekül hajrázott


A nap másik mérkőzésén a harmadik helyen kiemelt orosz Nyikolaj Davigyenko három játszmában verte a hatodikként rangsorolt spanyol Tommy Robredót. Az első szett nagy küzdelmet hozott, a másodikban hispán játékos kiválóan teniszezett, és ki is egyenlítette a hátrányát, a záró felvonásban azonban már nem tudott egyenrangú ellenfele az orosznak, aki csak egy gémet engedett ki a kezéből. Davigyenko másodszor szerepel a Mesterek Kupáján, a tavaly egészen az elődöntőig jutott. A harmadik játszmában nyújtott teljesítménye alapján aligha lenne meglepetés, ha most is ott lenne a négy között.

Ki más, mint Federer

A tornán átadták Roger Federernek az év teniszezőjét megillető serleget. A 25 éves bázeli extraklasszis az idén eddig 11 ATP-tornát nyert meg egyesben – közte az Australian Openen, Wimbledonban és a US Openen is diadalmaskodott. A GS-tornákon egyedül a Roland Garroson nem sikerült nyernie: a fináléban a spanyol Rafael Nadal verte meg óriási küzdelemben.

Federer 146 hete, azaz 2002. február 2. óta vezeti folyamatosan a világranglistát. Ebben a vetélkedésben – egyelőre – Jimmy Connors vezet, aki 160 héten át állt a rangsor élén, Ivan Lendl a második (157) és Pete Sampras a negyedik (102).

Mesterek Kupája, Arany csoport, 1. forduló
Blake (amerikai, 8.)-Nadal (spanyol, 2.) 6:4, 7:6
Davigyenko (orosz, 3.)-Robredo (spanyol, 6.) 7:6, 3:6, 6:1

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik