Élet-Stílus

Powell és Richards az Év Atlétái

A jamaicai Asafa Powellt és az amerikai Sanya Richardsot választották meg idén az év atlétáivá a nemzetközi szövetség (IAAF) szavazásán, amelynek eredményhirdetésére vasárnap este került sor Monte-Carlóban, a Világ Atlétikai Gálán.

A jamaicai Powell győzelme nem meglepetés, hiszen idén kétszer állította be saját, tavaly elért világcsúcsát 100 m-en: júniusban Gatesheadben, augusztusban pedig Zürichben tette meg a távot 9.77 mp alatt. A 24 éves vágtázó ráadásul egyáltalán nem talált legyőzőre ebben az évben, a Golden League-sorozat valamennyi állomását megnyerte, s ezzel – Richardsszal és a szintén amerikai Jeremy Warinerrel együtt – a GL egymillió dolláros fődíjából is részesült.

Az elsősorban 400 m-en jeleskedő, világbajnoki ezüstérmes Richards GL-sikerei mellett szintén valamennyi idei versenyén győzött fő számában, így a szezonzáró Világdöntőt is megnyerte. E mellett szeptemberben, az athéni Világkupán 48.70 mp-es eredményével megdöntötte Valerie Brisco 1984-ben, a Los Angeles-i olimpián futott 48.84-es országos csúcsát is.

A győztesekről az IAAF külön bizottságának tagjai döntöttek, akik a szavazás utolsó körében három-három versenyző közül választottak.

A férfiaknál Powell mellett a kétszeres olimpiai és világbajnok litván diszkoszvető, Virgilijus Alekna, valamint a 110 m gát ötkarikás győztese és világcsúcstartója, a kínai Liu Hsziang (Liu Xiang) volt versenyben. A nőknél Richards a jamaicai vágtázó Sherone Simpsont és az 5000 m világrekordját júniusban megdöntő etióp Meseret Defart előzte meg, s lett ezzel – Powellhez hasonlóan – pályafutása során először az év atlétája.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik