Élet-Stílus

Fiatalítás a válogatottnál: a jövő elkezdődött

Várhidi Péter megbízott szövetségi kapitány több fiatalt, köztük kilenc újoncot is meghívott a Kanada elleni mérkőzésre készülő keretébe. Mészöly Kálmán támogatja a fiatalítási törekvéseket, Garami József, az MTK mesteredzője viszont megjegyezte: "félti a gyerekeket".

A keret:

Kapusok: Végh (MTK), Fülöp (Tottenham). Védők: Bodnár (Salzburg), Juhász R. ( Anderlecht), Vanczák (St.Truiden), Balogh B. (MTK), Rodenbücher (MTK), Bodor (Roda). Középpályások: Sándor Gy. (Újpest), Tóth B. (Kayseri Erciyesspor), Vass (Stoke), Tőzsér ( AEK Athén), Huszti (Hannover), Bori (MTK), Horváth A. (Sopron), Filkor (Inter), Hajnal (Kaiserslautern). Csatárok: Hrepka (MTK), Kanta J. (MTK ), Gera (West Bromwich), Torghelle (P AOK), Priskin (Watford), Németh K. (MTK), Farkas Balázs (Dinamo Kijev).

Várhidi Péter, a válogatott megbíbzott szövetségi kapitány “elfelejtette” a Máltán leszereplő játékosok többségét, és bátran nyúl a fiatal labdarúgókhoz. Teheti, hiszen a nemzeti csapat legközelebb 2008-ban játszik újra tétmérkőzést, addig persze még hátravan néhány Eb-selejtező, csakhogy azok számunkra már valóban tétnélküliek. A továbbjutás esélye ugyanis már régen tovatűnt. A fiatalítás ezzel együtt kényes téma, vannak buktatói, és könnyen megeshet, hogy csak esztendők múltán érik be a gyümölcse.

A türelem sikeres csapatot teremhet

A magyar labdarúgást körülvevő közeg eddig nem a türelméről volt híres (hogy miről, most hagyjuk), kérdéses tehát, hogy néhány gyengébb eredmény, nem kalkulált vereség milyen hatást gyakorol úgy a szakmára, mint a közvéleményre, és mennyire viseli meg magukat főszereplőket, a valóban tehetséges fiatalokat, akikre mostantól – ha kimondjuk, ha nem – jókora nyomás nehezedik majd. És akkor csak úgy mellékesen, az is kérdőjeles, hogy a majdani szövetségi kapitány miképp viszonyul a drasztikus fiatalítás kérdéséhez. Várhidi persze a maga útját járja, még ha csak egy meccset is kapott a bizonyításra, és bátran támaszkodik a fiatalokra.

A jövő válogatottját kell építeni

“Mivel az előző korosztály nem ért el kellő sikereket, ideje a jövőre koncentrálnunk. A Kanada elleni találkozóra fiatalokat hívtam be a keretbe, egyrészt, hogy bizonyíthassanak, másrészt, hogy elkezdjük építeni a jövő csapatát” – jelentette ki Várhidi Péter, aki ehhez hozzátette: “Ez a felkészülési mérkőzés alkalmat ad arra, hogy a fiatal tehetségek bizonyítsanak, és megmutassák, alkalmasak arra, hogy a nemzeti csapat keretének tagjai legyenek.”


A honi futballszakma jelentős része egyetért az U19-es válogatottat gardírozó, korábban az Újpesttel bajnokságot nyert edzővel, a legtöbben amondóak, itt az ideje a jövő csapatát gyúrni, alakítani, hiszen – cikk elején vázolt gondolatmenetet visszaidézve – két évig a magyar labdarúgó-válogatott nem vív téttel bíró mérkőzést. Más szakemberek mellett Détári Lajos véleményét is szerettük volna kikérni a fiatalítás ügyében, ő azonban nem kívánt nyilatkozni.

Várhidi is esélyt kapott

Mészöly Kálmán egykori szövetségi kapitányt azonban már sikerült szóra bírnunk. “A fiataloké a jövő! Néhány év alatt eredményes együtes formálódhat a most meghívót kapott tehetséges játékosokból. Nagy lehetőség előtt állnak a fiatalok, most bizonyíthatják a tehetségüket, és ha a Kanada elleni mérkőzés jól sikerül, szerintem még az is előfordulhat, hogy Várhidi Péter, akit tehetséges szakembernek tartok, hosszabbtávra is bizalmat kap az MLSZ elnökségétől” – mondta Mészöly.

Rodenbücher bizonyítana


Fiatalítás a válogatottnál: a jövő elkezdődött 1

Németh Krisztián (MTI)

Ami a jövő csapatát illeti, a legidősebb kerettag – és most tekintsünk el Végh Zoltán beválogatásától – az egyaránt 27 éves Bodnár László és Gera Zoltán, a legfiatalabb pedig a 17 éves Németh Krisztián, és vele együtt kilencen még nem töltötték még be a 23. életévüket. “Ez a mostani egy kivételes eset, sok fiatal kapott meghívót, akik bizonyíthatják, hasznos tagjai lehetnek a jövő válogatottjának. Egy vagyok közülük, nincs bennem félsz, igyekszem megmutatni, hogy rám lehet számítani” – nyilatkozta a 22 esztendős Rodenbücher István, az MTK védője.

Többségben az MTK-sok

Az utánpótlásra bátran támaszkodó kék-fehér csapatból egyébként Rodenbücher mellett hatan vannak ott a keretben. A klub edzője, Garami József büszke is erre, ugyanakkor hozzátette: félti a futballistáit. “Valóban nagyon büszke vagyok arra, hogy az MTK-ból, ahogy korábban az utánpótlás válogatottakhoz, most a felnőtt csapathoz is többen odakerültek. De nem olyan egyszerű dolog ez, kicsit féltem is a gyerekeket. Hogy a játékosaim milyen teljesítményt nyújtanak, az sok mindentől függ. Szerdán kiderül, hogy közülük hányan állják meg a helyüket a nemzeti csapatban” – így Garami. Zárszó gyanánt annyit: a fiatalítás elkezdődött, de nem árt türelmesnek lenni, hisz’ messze még a vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik