Élet-Stílus

Meszlényi: a lemondás volt a legjobb megoldás

Meszlényi Róbert, a magyar férfi kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerdán látszólag váratlanul mondott le tisztségéről, de mint azt a szakember a Figyelőnetnek elmondta, egy hónapig gondolkodott azon, miképp is döntsön.

A távozást választotta. Indoklása szerint két ok vezetett lemondásához, a szövetségben kialakult kaotikus helyzet, másrészt az, hogy az új vezetés megválaszthassa, kikkel akar dolgozni.

“A fentiek mellett több apróbb ok is közrejátszott a döntésemben. Egyrészt az elmúlt évtized során több nyarat is átdolgoztam, a családomra kevés idő jutott, ráadásul a klubedzői munkámat nem mindig volt egyszerű összeegyeztetni a kapitányi feladatokkal. Ugyanakkor a lemondásom fő oka szövetségben kialakult helyzet. Amikor átvettem a csapatot, nem volt gazdája, kevés támogatást kaptunk. Most kialakulóban van az új vezetőség, melynek nyilván megvannak a maga elképzelései, úgy gondoltam, a lemondásom a legjobb megoldás.”

Két éve a kispadon

Meszlényi 2005 áprilisa óta irányította a válogatott szakmai munkáját, szerződése 2007. szeptember 30-ig szólt. Vezetésével 12 tétmérkőzést játszott az együttes, hatot megnyert. A válogatott közvetlenül nem tudta kiharcolni az Eb-részvételt, jövőre pótselejtezőt kell játszania Bosznia-Hercegovina és Bulgária ellen, és sikere esetén a másik két pótselejtezős csoport győzteseivel találkozik az Európa-bajnoki részvételért.

Hogy a válogatott kinek az irányítása alatt vág neki a pótselejtezőnek, egyelőre rejtély. A hírek szerint Németh László, a szövetség Fővárosi Bíróság által is bejegyzett elnöke pályázatot írna ki a posztra. Mészáros Lajos sportági vezető, a holnapunknak elmondta: ő mindenképpen magyar szakembert szeretne látni a válogatott kispadján.

Káosz a szövetségben

A volt szakmai alelnök, egykori szövetségi kapitány Meszlényi Róbert távozásával kapcsolatban megjegyezte: “Robi tehetséges szakember, sajnálom, hogy így döntött, ugyanakkor meg is értem. Sok problémája volt és nagy nyomás nehezedett rá. A klubjában és a válogatottnál is eredménykényszer alatt dolgozott, ráadásul a nemzeti csapatnál generációváltás zajlik, amely nem megy zökkenőmentesen, és akkor még ugye ott volt a szövetségen belüli bizonytalan helyzet.”


Az utóbbiról csak annyit: a májusi tisztújító közgyűlésen Németh László elnök mellé még aznap négy elnökségi tagot választott meg a testület. A grémium azonban nem tudta elkezdeni az érdemi munkát, mert nem sokkal később a korábbi vezetők közül Nyíri Dezső – törvénysértésre hivatkozva – beadványban támadta meg a határozatot. A Fővárosi Bíróság június elején felfüggesztette az eljárást az új elnökség bejegyzéséről, így a pereskedés végéig a “régi” testület vette vissza a hatalmat. Később az FB a Fővárosi Ítélőtábla döntése nyomán járt el és Némethet jegyezte be a szövetség elnökeként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik