Élet-Stílus

NBA: új labdák, megszokott arcok

Harmincöt „bőrös” év után új labdával rajtol el magyar idő szerint szerda hajnalban az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 61. idénye a Chicago–Miami és a Lakers–Phoenix összecsapásokkal.

A bemutatkozó játékszer bőr helyett mikroszálas műanyagból készült, és az érintettek egyelőre nincsenek elragadtatva tőle. Shaquille O’Neal, a címvédő Miami centersztárja például olcsó áruházi terméknek nevezte az elődjénél kétségtelenül jobban tapadó gömböt, míg edzője, Pat Riley egyenesen „szörnyűnek” titulálta azt.

Miami: minden a régiben

A júniusi döntőben a Dallas ellen 0-2-ről 4-2-re diadalmaskodó Heatnél gyakorlatilag a labda az egyetlen „újítás”, mivel a keret változatlan maradt. A magot továbbra is Shaq, Alonzo Mourning, Antoine Walker, Gary Payton és – egyetlen fiatalként – Dwyane Wade alkotja, az elmaradt frissítés pedig sokak szerint jelentősen csökkenti a duplázás esélyét. A veterán játékosok feltehetően nem fognak túl sok energiát pazarolni a 82 mérkőzésből álló alapszakaszban, hogy aztán a rájátszásban pihenten szerepelhessenek.

A 30 elöljárói közül a többség nem a címvédőt, és még csak nem is a tavalyi döntőbeli ellenfelét, a Dallast, hanem 1999, 2003 és 2005 bajnokát, a San Antoniót favorizálja. A negyedik aranygyűrűjükre hajtó texasiak jól bevált szupertriójuk – Tim Duncan, Tony Parker és Manu Ginobili – révén 63/19-es mérlegre hozták a legutóbbi alapszakaszt, majd a nyugati elődöntőben a későbbi finalista Dallas állította meg őket. A centerposzton továbbra is gondjai lehetnek Gregg Popovich edzőnek, hiszen az egyik twintower, Dave Robinson visszavonulása óta többen is megfordultak a csapatnál, de pótolniuk nem sikerült a legendás játékost.


NBA: új labdák, megszokott arcok 1

Ben Wallace a Bullsnál folytatja (Getty)

Dallas: Nowitzkiben bízva

A „szomszédvár”, azaz a Dallas Mavericks ezúttal is messzire juthat, minden idők egyik legnagyobb kosarasa, Michael Jordan legalábbis rájuk adta le voksát: „Ők jelenleg a legelszántabbak. Dirk Nowitzki szerintem nem mondott csődöt a nyári döntőben, és minden eddiginél jobban akarja a sikert” – nyilatkozta a „levegő ura”. Dirkules már nyolc éve játszik az NBA-ben, és eddig minden egyes szezonban fejlődni tudott. A szakemberek idén is arra számítanak, hogy a liga egyik meghatározó sztárja lehet.

Mark Cuban, a Dallas milliárdos tulajdonosa nem sajnálta a pénzt, hogy együtt tartsa a gárdát, és az elmúlt hónapokban 180 millió dollárt költött szerződésekre. A német klasszis – aki 2005/2006-ban 26,6 pontos meccsátlaggal rukkolt elő – 60 millióért marad 2011-ig Texasban. Idén olyan tapasztalt játékosok érkeztek a segítségére, mint Greg Buckner, Devean George és Anthony Johnson.

Játékra jelentkezik Stoudemire

Sokra viheti a Phoenix is, amelyben felépült súlyos térdsérüléséből a 23 éves, All Star-válogatott Amare Stoudemire. Az előző szezonban 66 találkozót kihagyó center a hírek szerint makkegészséges, és az elmúlt két alapszakasz MVP-jének választott Steve Nashsel együtt újra erős párost alkothat.

Az ötödik számú bajnokjelölt a Detroit, amely a nyár talán egyetlen igazán komoly átigazolását „szenvedte el”. Hat év után Chicagóba távozott ugyanis a liga talán egyik legjobb védőspecialistája, Ben Wallace, így Chauncey Billups, Richard Hamilton, Rasheed Wallace és Tayshaun Prince maradt a 2004-es bajnokcsapat kezdőötöséből.


NBA: új labdák, megszokott arcok 2

Az egyik legjobb külföldi: Peja Stojakovic (Getty)

Keleten figyelni kell még mindenképpen a New Jerseyre, a Clevelandre, illetve a már említett Bullsra. Az utóbbi csapat már tavaly is jó pár szenzációs mérkőzést játszott, és Ben Wallace személyében egy igazi vezéregyéniség érkezett. A Clevelandet tavaly is gyakorlatilag egy ember, a még mindig nagyon fiatal, de elképesztően tehetséges és sokoldalú LeBron James hordta a hátán. A 21 éves játékos nemcsak az alapszakaszban, hanem a rájátszásban is remekelt, és a csapata a 2. körben csak nagyon szoros csatában kapott ki a Detroittól.

Egyre több a külföldi

A külföldiek egyre érezhetőbb hatását mutatja, hogy a rajtoló idényben 38 ország 82 kosarasa lép parkettre, ráadásul az NBA történetében először európai játékos lett a nyári amatőrbörze (draft) első számú választottja. A 21 éves olasz Andrea Bargnani várhatóan 980 ezer dollárral gazdagodik első, torontói szezonjában.

Ez természetesen eltörpül a legnagyobbak keresete mellett: a liga krőzusa idén is a minnesotai Kevin Garnett lesz 21 milliós gázsijával, őt Shaquille O’Neal követi 20 millióval. Viszonyításul: a klubonkénti bérplafon még mindig „csak” 53,135 millió dollár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik