Élet-Stílus

Peking 2008: győztek a televíziós társaságok

Délelőtt, azaz magyar idő szerint hajnalban rendezik meg az úszódöntőket, s a tornafinálék zömét is a 2008-as pekingi olimpián. Az európaiak számára kedvezőtlen döntést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) jelentette be.

Peking 2008: győztek a televíziós társaságok 1

Kiss felháborítónak tartja a döntést (MTI)




Peking 2008: győztek a televíziós társaságok 2

Thorpék nem aggódnak (EPA)

A közleménnyel pontot tettek a hónapok óta húzódó vita végére, amelyet az amerikai televíziós piaccal, benne a közvetítési jogokért a legtöbbet – a 2000-es, a 2004-es és a 2008-as olimpiákért együttesen 3,55 milliárd dollárt – fizető NBC társasággal folytattak.

Mivel az ötkarikás játékok összbevételeinek több mint a fele a televíziós jogdíjakból ered, még az AP amerikai hírügynökség is a(z amerikai) tévé diadalaként értékeli a megállapodást, amelyet hosszadalmas háttéralku előzött meg, míg a NOB végül beadta a derekát.

Az amerikai nézők örülhetnek

Miközben az úszófinálék egészét és a tornadöntők többségét a tengerentúliak igényeihez igazodva, ottani idő szerint az esti órákban, fő műsoridőben rendezik, az atlétikai döntők éjjel (magyar idő szerint a kora délutáni órákban, Amerikában reggel), a műugróviadalok pedig délután zajlanak majd Pekingben.

“Szeretném visszautasítani, hogy mi bizonyos tévétársaságok utasítására cselekedtünk volna” – igyekezett elébe menni a világszerte megfogalmazódó vádaknak Hein Verbruggen, a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség elnöke, aki a NOB koordinációs csoportjának vezetőjeként vizitált Pekingben. “Az olimpiai program mindig is alapos konzultációs folyamat végterméke, és ami végül megszületik, az egy kompromisszum eredménye. Példának okáért 1988-ban, a szöuli olimpián is több esemény volt reggel.” – magyarázta a döntést a sportdiplomata.

Giselle Davies NOB-szóvivő a döntés hátterét érintve kimondta, hogy az NBC, az észak-amerikai kizárólagos közvetítési jogokat megvásárló tévétársaság dollármilliók százait fizette ki, egyebek között azért is, hogy az úszás, a torna és az atlétika – mint az Egyesült Államokban a legnézettebb sportágak – döntőit az amerikaiaknak kedvező esti – Pekingben reggeli – órákra tegyék át. Azt is állította ugyanakkor, hogy a NOB igyekezett egyensúlyba hozni a televízió, a sportolók és a

sportszövetségek érdekeit.

A pénz beszél?

“Felháborító, ez az olimpia megcsúfolása!” – reagált a hírre Kiss László, a magyar úszók szövetségi kapitánya, aki az MTI-től értesült arról, hogy nem este, hanem reggel lesznek a sportági döntők Pekingben. “Nagyon elszomorít a NOB döntése, mert szégyen, hogy a sport helyett ennyire a pénz határoz meg mindent. Ez ugyanakkora pofon szerintem, mint amilyen az volt, hogy az aranyolimpiát 1996-ban Athén helyett Atlanta kapta meg. Amúgy meg eddig bárhol rendezték is az ötkarikás játékokat, soha nem nyúltak hozzá a bevált rendszerhez, vagyis hogy helyi idő szerint délelőtt vannak az előfutamok, s délután a középdöntők és döntők. Ráadásul szakmailag is van jelentősége az időpontváltoztatásnak, hiszen rosszabbul lehet teljesíteni reggel, erre most külön is fel kell készülnünk.”

Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja szerint sajnálatos, ha sportszakmai szempontok sérülnek, de figyelembe kell venni a következményeket is. “Mindig sajnálatos, ha a sportszakmai szempontok sérülnek, de látni kell, mekkora jogdíjakat fizetnek a televíziós társaságok az olimpiai közvetítésekért – nyilatkozott Schmitt Pál az MTI-nek. – A NOB-nak nem mindegy, hogy topszponzorai, amelyek között sok amerikai cég van, mennyire elégedettek az érdeklődéssel. A torinói téli olimpia alatt például a versenyeket nem közvetítő amerikai tv-társaságok már nem tartották be azt a hallgatólagos megállapodást, hogy az NBC közvetítései alatt nem teszik be a programba legnézettebb műsoraikat. Figyelmeztető jel az is, hogy az amerikai fiatalok körében veszített az olimpia a népszerűségéből. Ezért fontos, hogy a legnépszerűbb amerikai sportágak közvetítésére főműsoridőben kerüljön sor. Mi is megéreznénk annak hatását, ha a legnagyobb szponzorok kivonulnának az olimpiai mozgalomból, ezeket figyelembe véve talán érthető, hogy ilyen megállapodás született. A helyezések tekintetében a reggeli úszódöntők aligha jelentenek nagy változást, legfeljebb kevesebb olimpiai és világcsúcs születik, de ez talán nem nagy áldozat.”

Az ausztrálok nem aggódnak

A legeredményesebb úszónemzetek közé tartozó Ausztrália olimpiai bizottságának elnöke, John Coates közleményben tudatta, hogy a maguk részéről a fenntartásaikat már korábban tudomására hozták Jacques Rogge NOB-elnöknek, leszögezve, hogy kár lenne változtatni a jól bevált szisztémán, s reggelre áttenni a döntőket.

“Az esti futamok után az úszóknak ellazulásra, nyugalomra van szükségük, ám ez nem lesz meg, ha ilyenkor, még mielőtt visszatérhetnének az olimpiai faluba, doppingellenőrzésre viszik őket, ami akár a késő éjszakába is belenyúlhat.” – fűzte hozzá Coates, aki azonban azt is mondta, hogy az ausztrál úszók profi sportolók, és a mostani döntés után “arra fognak fókuszálni, hogy tegyék a dolgukat Pekingben”. Az ausztrálok vezetőedzője, Alan Thompson pedig arról beszélt, hogy a reggeli döntők nem rontják versenyzői éremszerzési esélyeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik