Élet-Stílus

Két stabil magyar kezdő az angol másodosztályban

Kedd este egymás ellen játszik az angol másodosztályban a Crystal Palace és a West Bromwich Albion, azaz Király Gábor és Gera Zoltán együttese. Ennek apropóján áttekintjük, hogy eddig miként szerepeltek a magyarok a Championshipben.

Hárman az élvonalban

A Premier League-ben három hazánkfia vitézkedik: Fülöp Márton a Tottenham harmadik számú kapusa. Szintén nem kezdő a Readingnél Máté Péter akárcsak Priskin Tamás a Watfordnál.

Öttagú a magyar kontingens az angol másodosztályban: Rósa Dénes és Gyepes Gábor a Wolverhampton Wanderers-t, Király Gábor a Crystal Palace-t, Gera Zoltán a West Bromwich Albiont, Buzsáky Ákos pedig a Plymouth-t erősíti több-kevesebb sikerrel.

Király mindig véd

Legtöbbször Király Gábor lépett pályára csapatában a másodosztály idei küzdelmeiben. A Premiershiptól búcsúzó egyesületnél, akárcsak a válogatottban abszolút kezdőembernek számít a magyar portás, aki a Crystal Palace-nál is rendszeresen a szürke melegítő alsójában szerepel.

A válogatottban bemutatott bakikra a szigetországban is volt példa, de nemcsak a csapat vezetősége, hanem a szurkolók is bíznak a 30 éves portásban. A csapat weblapján található fórumon az egyikük, a hibák ellenére Európa egyik legjobbjának nevezi Királyt, aki 2004 nyarán érkezett a Premier League-be való feljutást kiharcoló Palace-hoz miután hét évig a Bundesligában szereplő Hertha BSC együttesénél játszott.

Az első élvonalbeli szezonban még sikerült kiharcolnia a bennmaradást, de a második évet már kieső helyen zárta a csapat. Királyt több élvonalbeli egyesület is megkereste, de mivel egyik ajánlatot sem tartotta kedvezőnek maradt a Palace-nál. A csapat jelenleg a tabella kilencedik helyén tanyázik, 9 ponttal lemaradva a listavezető Cardiff mögött.

Buzsáky – a szurkolók kedvence

Buzsáky Ákos a 2004-2005-ös szezon második felében érkezett a Plymouth együtteséhez próbajátékra. A szurkolók azonnal szívükbe zárták a Buzz-nak becézett középpályást, és követelték a leigazolását. A klub vezetősége teljesítette a rajongók kérését, és tavaly már rendszeresen játszhatott a 24 éves magyar: 16 alkalommal a kezdőcsapatban küldte pályára Ian Holloway, 18-szor pedig a cserepadról beállva segített a csapaton Buzsáky, aki a bajnokságban 4 alkalommal volt eredményes, a Liga Kupában pedig egyszer zörgette meg az ellenfél hálóját.

Idén a bajnokságban még csak ötször volt kezdő a fiatal középpályás, és gólja még nincsen, mindössze egy gólpasszal büszkélkedhet. Ennek ellenére továbbra is a szurkolók egyik kedvence, véleményük

angolfoci.lap.hu
gera.lap.hu

szerint túl keveset játszatja a vezetőedző a magyar középpályást, akit még Jose Mourinho nézett ki magának jó pár évvel ez előtt. Akkoriban a Portót irányító portugál mester 525 ezer euróért igazolta le az MTK játékosát. Buzsáky nem tudta megvetni a
Két stabil magyar kezdő az angol másodosztályban 1

Magic Magyar (4thegame.com)

lábát a nagycsapatban, ezért a tréner kölcsönbe adta az Académica Coimbra együttesének, és innen érkezett Buzsáky az angol másodosztályba.

A Plymouth-nak a tabella jelenlegi állását elnézve van esélye arra, hogy jövőre egy osztállyal feljebb lépjen, hiszen a csapat a West Bromwich Albion mögött jelenleg az ötödik helyen áll a 11. forduló után.

Gera – Magic Magyar

A magyar válogatott egykori csapatkapitánya a legnevesebb hazánkfia a Championshipben. A Magic Magyarként becézett középpályás 2004 júliusában érkezett a West Bromwich Albionhoz (WBA), amely abban az évben jutott fel a Premier League-be. Az első idénye remekül sikerült Gerának: minden egyes mérkőzésen pályára küldte a trénere, 31-szer a kezdőben kapott szerepet, 7-szer pedig a kispadról állt be. Hatszor volt eredményes, és nagy szerepe volt abban, hogy bennmaradt az együttes az első osztályban.

A második éve már nem alakult ilyen jól, hiszen gyakorlatilag alig játszott egy makacs medencecsont-sérülés miatt: tizenkétszer volt kezdő és 2 gólt szerzett, a WBA pedig kiesett a Premier League-ből. A tavalyi teljesítményét idén minden bizonnyal felülmúlja Gera, hiszen már most két gólt szerzett. Általában kezdőként számított rá Bryan Robson vezetőedző, akinek azonban a szeptember közepén fel kellett állnia a kispadról a szerény eredmények miatt. Helyét ideiglenesen a pályaedző Nigel Pearson vette át, ám a napokban az egyesület megállapodott az eddig Skóciában dolgozó Tony Mowbray-val. A 42 esztendős szakember a skót Premier League-ben szereplő Hiberniant hagyta el a birminghami klub hívószavára.


Két stabil magyar kezdő az angol másodosztályban 2

Gyepes ebben a szezonban még nem játszott (wolves.co.uk)

Gerát is több élvonalbeli csapat megkereste a West Brom kiesése után, de a klub vezetősége ragaszkodott a középpályáshoz. Idén van még esély a feljutásra, jelenleg nyolcpontos a negyedik helyen álló csapat hátránya a listavezetővel szemben.

Távol a kezdőtől – Rósa és Gyepes

Sajnos egyikük sem tudott kezdőhelyet kiharcolni magának a Wolverhampton Wanderers együttesében. Rósa Dénes idén még csak egy Liga Kupa mérkőzésen kapott lehetőséget, a bajnokságban még a kispadra sem ülhetett le. Még ennél is rosszabb Gyepes Gábor helyzete, akire sérülése miatt nem számíthat az edző. A 2006/2007-es idényben még nem is lépett pályára az egykori ferencvárosi védő a Wanderers színeiben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik