Élet-Stílus

Putyint várják a budapesti cselgáncs BEK-döntőre

Budapesten kerül sor jövő szombaton a cselgáncs Klubcsapatok Európa-bajnokságának – korábbi nevén BEK – négyes döntőjére, melynek díszvendége várhatóan Vlagyimir Putyin orosz elnök lesz.

„Az európai szövetség februárban Grúziának ítélte oda a rendezési jogot, és ez is volt a helyzet egészen három héttel ezelőttig, amikor komoly diplomáciai válság alakult ki Oroszország és a volt szovjet tagállam között. Azóta ugyan Grúzia elengedte a kémkedéssel vádolt hat orosz tisztet, ám Oroszország kiürítette tbiliszi követségét, és közlekedési blokád alá vonta Grúziát. Mivel a szentpétervári Javara Néva dzsúdóklub Putyin elnök érdekeltségébe tartozik, innentől kezdve a versenyzőiknek kockázatos lett volna fellépniük a tbiliszi csarnok 16–18 ezer felhevült nézője előtt” – tájékoztatta a Magyar Távirati Irodát Tóth László, a hazai szövetség vezetője.

Az MJSZ-elnök kifejtette, hogy a részt vevő csapatok közül az orosz rendezést a grúzok ellenezték, a törökök jövőre kívánnak BEK-döntőt lebonyolítani, míg a németek nem vállalták a házigazda szerepét. „Marius L. Vizer, az európai szövetség vezetője bennünket kért fel a nagy presztízsű esemény megszervezésére, Csányi Sándor, az EJU tiszteletbeli alelnöke pedig támogatásáról biztosította a rendezést” – tette hozzá Tóth László.

A szervezők meghívót küldtek Vlagyimir Putyinnak is, s az EJU tiszteletbeli elnöke reményeik szerint szakít időt kedvenc sportjának egyik kontinentális csúcseseményére, amelyet a Nemzeti Sportcsarnokban rendeznek.

A négycsapatos tornának magyar főszereplője is lesz, ugyanis a 66 kilogrammban Európa-bajnok, vb-bronzérmes Ungvári Miklós a német TSV Abensberget erősíti. Az október 21-i elődöntő párosítása: TSV Abensberg (német)–Istanbul (török) Javara Néva (orosz)–Szargejo (grúz).

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik