Élet-Stílus

NHL: csütörtökön hajnalban indul az új szezon

Magyar idő szerint csütörtökre virradóra a Carolina Hurricanes-Buffalo Sabres mérkőzéssel kezdetét veszi az észak-amerikai profi jégkorong-bajnokság, azaz az NHL 2006/2007-es szezonja.


Az utóbbi tíz szezon NHL-bajnokai:

2006: Carolina
2004: Tampa Bay
2003: New Jersey
2002: Detroit Red
2001: Colorado
2000: New Jersey
1999: Dallas Stars
1998: Detroit Red 1997: Detroit Red
1996: Colorado

Legtöbb Stanley-kupa-győzelem:

24: Montreal
11: Toronto
10: Detroit
5: Ottawa
4: NY Islanders
3: Chicago
NHL: csütörtökön hajnalban indul az új szezon 1

NHL: csütörtökön hajnalban indul az új szezon 2

“Meglehetősen régóta foglalkoztat az a gondolat, hogy jó dolog lenne alapítani egy vándorkupát, melyet évről-évre a bajnokcsapat kapna meg” – hámozható ki a lényeg abból az üzenetből, melyet Lord Kilcoursie, a Ottawa Rebels hokisa tolmácsolt a megjelenteknek az Ottawai Amatőr Atlétikai Szövetség vacsoráján, 1892. március 18-án.


Csak kétszer maradt el a bajnokavatás


A fenti üzenet küldője egy bizonyos Lord Stanley, Kanada főkormányzója, Preston grófja, aki hamar a tettek mezejére lépett, és készítetett egy színezüst serleget, amelyet ma már a világ legjelentősebb trófeájaként tartanak számon – s minő meglepetés, az alapító nevét viseli. A Stanley-kupa 113 éves története során csupán két alkalommal maradt a vitrinben: 1919-ben a spanyoljárvány miatt nem hirdettek győztest, míg a 2004/2005-ös idényt egyszerűen törölték a klubtulajdonosok és a játékosok érdekvédelmi szervezete között kitört bérvita okán. A bajnokság lefújása, az úgynevezett “lockout” jókora presztízsveszteséggel járt, sokan az NHL végét prognosztizálták és egyre több szó esett egy esetleges európai profiliga bevezetéséről.


Nem csak a múlt, a jelen is dicső


Tavaly azonban új időszámítás kezdődött az Atlanti-óceán túlpartján, a gólok számát megszaporító szabályváltoztatások és a “fizetési sapka” (jelenleg ez klubonként 44 millió dollár) bevezetésének köszönhetően az NHL újra az élet napos oldalára került, az idei szezonrajt nemcsak Észak-Amerikát, hanem az egész világot lázba hozza. Ami egyebek között annak is betudható, hogy a nyitómérkőzés felér a keleti konferencia-döntő visszavágójával, hiszen azt bajnok Carolina Hurricanes és a Buffalo Sabres vívja, emellett további két rangadóra (Toronto Maple Leafs-Ottawa Senators, Colorado Avalanche-Dallas Stars) is kerül sor az első játéknapon.


Nyári vándorlás: Pronger is váltott

Szólnunk kell arról is, hogy a nyári holtszezonban rengeteg tranzakciót bonyolított le a az NHL harminc együttese. A legjelentősebb cserék között található a finalista Edmonton Oilerst az Anaheim Ducks kedvéért elhagyó Chris Pronger, a Boston Bruinshoz igazolt szlovák óriás, Zdeno Chara (ex-Ottawa Senators), a Colorado Avalanche-től a Calgary Flameshez távozó Alex Tanguay, a Chicago Blackhawkst választó Martin Havlat (Ottawa), a Columbus Blue Jacketsbe térő Fredrik Modin (Tampa Bay Lightning), a Dallas Starshoz ment Eric Lindros (Toronto Maple




NHL: csütörtökön hajnalban indul az új szezon 1

nhl.lap.hu

NHL: csütörtökön hajnalban indul az új szezon 1
NHL: csütörtökön hajnalban indul az új szezon 2

Leafs), és a Detroitba visszatérő Dominik Hasek (Ottawa).


Az NHL történetének leghosszabb eltiltását letöltő Todd Bertuzzi otthagyta Vancouvert és a Florida Panthershez igazolt Robert Luongo kapusért cserébe. Rob Blake (ex-Colorado) visszament Los Angelesbe, ahonnan viszont Jeremy Roenick költözött el Phoenixbe Ed Jovanovskival (ex-Vancouver) együtt. A St. Louis Blues megszerezte Bill Guerint a Dallastól és Manny Legace-t Detroitból. A Toronto jól igazolt: a Maple Leafshez került Michael Peca Edmontonból, Pavel Kubina Tampából és Andrew Raycroft Bostonból. A New York Rangers megkaparintotta Brendan Shanahant a Red Wingstől, le kellett viszont mondania Tom Potiról, aki a városi rivális Islanderst választotta. Martin Gerber elkerült a címvédő Carolina Hurricanestől és Ottawába ment pótolni Haseket.


Jégen a fiatalok: Malkin megérkezett!



NHL: csütörtökön hajnalban indul az új szezon 6

Vas János az idén bemutatkozhat az NHL-ben (idahosteelheads.com)

A fiatalok is egyre markánsabb szerepet kapnak az NHL-ben. Az előző idény legprímább újoncának választott orosz Alekszandr Ovecskin (Washington Capitals), valamint a kanadai Sidney Crosby (Pittsburgh Penguins) mellett a szintén orosz Jevgenyij Malkin is feltűnt. Igaz, miatta az orosz szövetség pert indított, mert új Pittsburgh kedvéért megszökött a nyáron az orosz Metallurg Magnyitogorszk finnországi edzőtáborából, hogy az NHL-be játszhasson. A liga egyetlen magyarjának, Vas Jánosnak nem lesz egyszerű dolga bekerülni a Dallas Starsba, valószínűnek tetszik, hogy a válogatott csatár inkább a farmcsapatban, az Iowa Starsban kap majd lehetőséget az új szezonban. Nem mellékesen: a nyáron több sztár is bejelentette a visszavonulását, a detroiti legenda, Steve Yzerman mellett Keith Primeau, Eric Desjardins, Tie Domi, Eric Daze, valamint Brian Savage is a búcsút választotta.

Az április elejéig tartó alapszakaszban a csapatok 82-82 mérkőzést játszanak, és főcsoportonként a legjobb nyolc-nyolc folytatja a playoffban, a kieséses rendszerű rájátszásban. Ott a párharcok négy győzelemig tartanak.


Nohát, jégre fel!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik