Élet-Stílus

Méteres villámok a Csodák Palotájában

Megújulva, számos installációval és kiállításrészlettel bővülve kezdi a szeptemberi idényt a Jövő Háza és a Csodák Palotája. A kiállítások mellett a kulturális programok terén is izgalmas lesz a kínálat.

Mivel az érdeklődés a tavalyi nyitás óta gyakran nagyobb volt a vártnál, az őszi idényt egy három hetes megújulás előzte meg, ezen idő alatt a közönség nem látogathatta a kiállításokat. Számos kisebb kényelmi változtatást hajtottak végre, kicserélték és felújították az elhasználódott, nem működő játékokat. A tavalyi év folyamán a Jövő Háza és a Csodák Palotája látogatóinak száma összesen elérte a félmilliót, és sikeresen zárta az elmúlt tanévet a Jövő Iskolája is. Az iskola első fél éve alatt tartott 671 foglalkozáson összesen 13420 gyerek vett részt.

Gyógyerdő és pilótaképzés

A 3000 négyzetméteres Jövő Háza Kiállítás tizennyolc installációja húszra bővült. Az újak közül az egyik az innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének Gyógyerdő installációja, mely bemutatja a gyógyszeripar innovatív terápiás lehetőségeit. A hasznos egészségmegőrzési tanácsok mellett a kiállítás megismertet a rákkutatás, a csontritkulás, a magas vérnyomás és a légúti betegségek terén elért eredményekkel, sőt interaktív programok segítségével bepillantást nyerhetünk a gyógyszerkutatás folyamatába.

A kiállítás kiemelt témaköre a repülés, a Boeing 737-es szimulátor és a Mars-expedíció installáció mellett idén újdonság a Jövő Pilótája program, mely lehetőséget ad repüléssel kapcsolatos személyes élmények, tapasztalatok szerzésére is. A Jövő Pilótája programot a Jövő Háza Kiállítás a Horizont Repülőiskolával szervezi közösen. A repülés témakörébe vág még, hogy a Csodák Palotájában megtekinthető egy életnagyságú Fox repülőgép, az űrkutatás szerelmesei pedig minden hónap páratlan csütörtökén fél 7-től ismerkedhetnek behatóan a témával a Világűr Klubban.

Új nyitva tartás

A fokozott érdeklődésre tekintettel változott a nyitva tartás is. Hétköznap a tavalyi év tapasztalatai alapján főleg iskolások látogatják a kiállításokat, így azok ilyenkor 10-től 6-ig tartanak nyitva, hétvégén a családokhoz igazodva 7-ig látogatható a ház. Csütörtökön a tematikus klubok és a speciális tárlatvezetések miatt reggel 9-től este 9-ig tartanak nyitva a kiállítások.

Méteres villámok és zenélő fények

A Csodák Palotája idei mottója ZENE-SZÁMOK, a tíz új kiállítási elem nagy része a hangokat, a zenét és a számokat hivatott közelebb hozni a látogatókhoz, természetesen a megszokott játékos, izgalmas formában. A 2 millió Voltot előállító Tesla transzformátor a százötven éve született feltaláló zsenialitásának ékes bizonyítéka, Európa egyik legnagyobb ilyen berendezése, mellyel méteres villámok gerjeszthetőek a terem közepén. A Hangzó fények installációnál saját mozgásunkkal komponálhatunk zenét, mégpedig úgy, hogy mindig azok a hangok szólalnak meg, melyek az általunk éppen eltakart fénysugárhoz vannak rendelve. Az élmény feledhetetlen, különösen társas tevékenységként. Bővült a memóriát és a reflexeinket vizsgáló tesztpark is, a matematika témakörében pedig számos játékos megközelítés és egyszerű magyarázat hozhatja közelebb hozzánk a számok olykor bonyolult törvényeit, így talán kicsit bennfenntesebbnek érezhetjük magunkat például a Bolyai geometriában.

Oktatás a jövő kihívásaihoz

A Jövő Iskolája is új tanévet kezd, megújuló iskolai és csoportos foglalkozásokkal, melyek szervesen kapcsolódnak az iskolai tananyaghoz. A létrehozók egy olyan iskolát képzeltek el, ahol a tananyagban szerepelnek pénzügyi, öngondoskodási ismeretek, ahol együttgondolkodásra, kritikai szemléletre, környezetvédelemre és egyéb fontos, a mindennapi életben is hasznosítható gyakorlati ismeretre tanítják a gyerekeket, melyeket az alkotók elengedhetetlennek tartanak a jövő kihívásainak való megfeleléshez. Az iskola épp ezért pedagógiai műhelyként is működik, melyben a tanításban alkalmazható gyakorlati módszereket mutatnak be, hogy még könnyebbé tegyék az ismeretek átadását, megértetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik