Élet-Stílus

135 millió eurós nyereséget hozott a foci vébé

Az idén nyáron 430 millió eurós költségvetéssel rendezett németországi labdarúgó-világbajnokság 135 millió eurós tiszta nyereséget hozott a tornát lebonyolító szervezőbizottság, illetve a rendező szövetség (DFB) számára.

Theo Zwanziger, a DFB elnöke a vb-t gazdasági szempontból értékelő sajtótájékoztatóján valamennyi pénzügyi kimutatást nyilvánosságra hozta: a német állam különböző adók formájában 43,7 millió euróhoz jutott, a nemzetközi szövetség (FIFA) 40,8 milliót kapott, mert az előkészületeket ekkora összeggel támogatta. „Ha ezt a pénzt a torna előtt nem bocsátja rendelkezésünkre a FIFA, akkor nem tudtuk volna rangjához méltó módon megrendezni a vb-t” – mondta Zwanziger.

A DFB és a liga a vb előtt kötött megállapodása értelmében egyformán 56,5-56,5 millió eurót kapott.

„A nyereség meghaladta az előzetes terveket, ennek három oka van: óvatosan kalkuláltunk, menetközben csökkentettük a kiadásokat és a várakozásainkat felülmúlóan sok bevételhez jutottunk” – mondta Zwanziger. „Álmunkban nem gondoltuk volna, hogy a vb-re kibocsátott bélyegsorozatok és speciális pénzérmék értékesítése több mint hatmillió eurós bevételt hoz, ezenkívül legalább ugyanennyit takarítottunk meg azzal, hogy szerencsére nem voltak komoly rendbontások.”

A sportvezető hozzátette: a 12 rendező város a szerződések értelmében összesen 33 millió eurót kapott a találkozók lebonyolítása kapcsán felmerült költségek fedezésére, ezenkívül minden helyszín egyenként további 1,5 milliós jutalomban részesült a hibátlan szervezésért.

Ezenkívül minden tartományi szövetség 20-20 millió eurót kap, az összegnek azonban a felét a női labdarúgásra, illetve az utánpótlásra kell fordítani, a DFB mindenhonnan tételes elszámolást kér az összeg felhasználásáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik