Élet-Stílus

Tour: tizenhárom pozitív doppingteszt

Az idei Tour de France-on 105 doppingellenőrzésen átesett kerékpáros közül tizenháromnak a lelete lett pozitív, igaz, tizenketten külön orvosi engedéllyel nyúltak tiltott szerhez.

Pierre Bordry, a Francia Doppingellenes Ügynökség vezetője elmondta, egyedül az összetettben győztes amerikai Floyd Landis tekinthető lebukottnak, mivel ő nem tudott orvosi igazolást felmutatni, amely előírta volna számára tesztoszteron szedését.

“A tizenkét pozitív lelet rengeteg, jogos a gyanú, hogy itt is doppingolásról van szó, amit orvosi papírral próbálnak legálissá tenni” – vélte Bordry. – A Nemzetközi Kerékpáros Szövetségtől hiába várjuk, hogy kivizsgálja a történteket, hiszen a szervezet hivatalos pecsétjével adták ki az igazolásokat.” Landis az A és a B-próbán is megbukott, ezért vélhetően megfosztják címétől és a másodikként végző spanyol Oscar Pereirót hirdetik ki győztesnek.

Az idei Tour de France rajtja előtt kilenc kerékpárost csapataik nem engedtek rajthoz állni, mert kapcsolatban álltak a doppingdoktornak nevezett spanyol orvossal, Eufemiano Fuentesszel és azzal gyanúsították őket, hogy tiltott szerhez nyúltak.

A visszaléptetettek között volt többek között az idei Giro d’Italia nyertese, az olasz Ivan Basso, illetve a francia viadalt 1997-ben megnyerő német Jan Ullrich is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik