Élet-Stílus

Másodszorra maradt Schmitt a MOB elnöke

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlése úgy döntött, hogy nem hívja vissza elnöki posztjáról Schmitt Pált. A jelen lévő 141 tag közül 69 szavazott igennel és szintén 69 nemmel, 3 pedig tartózkodott. Volt egy korábbi szavazás is, amikor 66/61 arányban menesztették volna az elnököt.

Schmitt Pál a pénteki közgyűlésen a megnyitóbeszédét követően a közgyűlésnek felajánlotta lemondását. Kijelentette, hogy egy olyan évben érte őt támadás, amely az egyik legsikeresebb a MOB történetében. Felidézte, hogy sikeres téli olimpián és magyar éremesőt hozó hazai rendezésű Európa- és világbajnokságokon van túl a magyar sport. “Elvártam volna, hogy valaki akár egyszer is, de figyelmeztessen, ha rossz úton járok, ha keveset vagyok itt. Ugyanakkor egyszer sem hallottam ilyen visszajelzést. Mindezek ellenére kész vagyok megméretni magam” – jelentette ki Schmitt.


A szavazás eredménye: döntetlen


Az elnök leváltásához ötven százalék plusz egy szavazat kellett volna. “Izgultam, mint a versenyen a szavazás során, de ez így volt fair, az ember méresse meg magát” – mondta Schmitt Pál a voksolás után. A MOB elnöke a fentiekhez még hozzátette: “Az én érdekérvényesítési képességem nem romlott, ez a szavazás pedig megerősített tisztségemben, kész vagyok Pekingig folytatni a munkát. A célom továbbra is jól képviselni az olimpiai család érdekeit. Mindenkit biztatok, hogy ne mondjon le, a következő időszak feladata lesz, hogy megszüntessük a megosztottságot a MOB-on belül és elássuk a csatabárdot.”


Újra kellett volna szavazni?!


A közgyűlés berekesztésekor több tag jelezte, hogy a döntetlen eredmény miatt új szavazást kellett volna elrendelni. A MOB alapszabálya ugyanis kimondja, hogy a közgyűlés döntéseit a jelenlévők több mint felének egyhangú (igen vagy nem) szavazatával hozza. Szavazatazonosság esetén a vitát folytatni kell és a voksolást egy alkalommal megismételni. Amennyiben az újabb szavazás is döntetlen eredményt hoz, a témát le kell venni a napirendről. A pénteki rendkívüli közgyűlésen azonban Gémesi György levezető elnök a 69-69-es szavazati aránynál úgy értékelte, hogy a fölvetett kérdés, miszerint vissza kell hívni Schmitt Pált elnöki posztjáról, nem kapott megerősítést. Schmitt a közgyűlés utáni sajtótájékoztatón viszont úgy értékelte, hogy ő győzött.


A nyáron ingott meg Schmitt széke


Schmitt Pál leváltására a nyáron indult aláírásgyűjtés, ennek nyomán Vass Károly elnökségi tag július elején bejelentette, hogy a 102-en írták alá azt az indítványt, amely szerint a MOB elnöke és főtitkára nem lehetne országos párt elnöke, alelnöke, vagy főtitkára. A 18 tagú elnökségből írásban 10-en csatlakoztak a kezdeményezéshez. Schmitt a Magyar Nemzetben “madárijesztőknek” nevezte az aláírókat. A nemzetközi szervezet (NOB) jogi osztályának igazgatóját írásban arról tájékoztatta, hogy a MOB a politikai nézetei miatt diszkriminatívan kíván vele szemben fellépni, márpedig a diszkrimináció legyen az faji, vallási, politikai, az olimpiai mozgalommal nem egyeztethető össze. A MOB-elnök közölte: “értetlenül áll” az őt ért támadás előtt, hiszen legutóbb annak tudatában választották meg a MOB elnökévé, hogy ő a Fidesz alelnöke, ezt a tisztet ugyanis már akkor is viselte.


Kiálltak az elnök mellett


Válaszul Gyenesei István, független országgyűlési képviselő, a MOB tagja úgy nyilatkozott, Schmitt Pálnak valóban magánügye, hogy milyen politikai nézetet vall, de a MOB-nak, a legpatinásabb civil szervezetnek, a magyar sport szervező erejének a megosztottsághoz vezetet az első számú vezetőjének országos pártpolitikai szerepvállalása. Július 13-án 22 olimpiai bajnok írta alá azt a felhívást, amelyben kiállnak Schmitt Pál mellett. Ugyanaznap a tíz elnökségi tag, akik nem vettek részt a vezetőségi ülésen, rendkívüli elnökségi ülés összehívását kérte. Schmitt augusztus 7-re tűzte ki a rendkívüli ülést. Július 21-én a tíz elnökségi tag rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazta szeptemberre, annak okaként és céljaként pedig már a korábbi alapszabály-módosító indítványtól függetlenül a MOB hatékonyabb érdekképviseletének és érdekegyesítő képességének helyreállítását, valamint biztosítását jelölik meg. Egyben javasolták, Schmitt “a MOB örökös tiszteletbeli elnökeként segítse itthon és külföldön az olimpiai mozgalmat, a MOB pedig válasszon új elnököt”.


Tiszta vizet a pohárba


Az augusztus 7-i elnökségi ülésen öt órás vita után arra a kompromisszumra jutottak a felek, hogy Schmitt – aki elnézést kért a “madárijesztőktől” – a decemberi rendes közgyűlésig dönt szerepvállalásáról. A MOB elnökségének egyik magát megnevezni nem kívánó tagja ugyanakkor azt mondta, hogy a testület méltányosságból mellőzte a Schmitt Pál távozását ösztönző szavazást. Hozzátette, az elnök a kompromisszumos megállapodásnak megfelelően írásban rögzítette, hogy december 9-ig bejelenti lemondását. Ennek nyomán vita robbant ki arról, ki mit nyilatkozott, s az elnök lemondott-e vagy sem. Augusztus 14-én 55 MOB-tag mégis rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte, hogy kiderüljön, mi történt az elnökségi ülésen. Egy hét múlva 12 egykori és jelenlegi kiváló úszó állt ki Schmitt mellett. Augusztus 22-én Schmitt a MOB tagjaihoz fordult levélben, amelyben október 14-re soron kívüli közgyűlés összehívását kérte, mondván: “Öntsünk tiszta vizet a pohárba!”.


Összejött az 55 aláírás


Két nap múlva Szekeres István MOB-tag átadta Molnár Zoltán ügyvezető igazgatónak azt az indítványt, amelyben a MOB tagjainak egyharmada rendkívüli közgyűlés összehívását kéri szeptember 2-ra: “A rendkívüli közgyűlés egyetlen napirendi pontjának oka és célja: A MOB hatékonyabb érdekképviseletének és érdekérvényesítési képességének helyreállítása, valamint biztosítása és mindezek érdekében a MOB elnökének visszahívása”. Az augusztus 28-i újabb rendkívüli elnökségi ülésen az a döntés született, hogy a felügyelő bizottság vizsgálja meg, rendelkezésre áll-e a rendkívüli közgyűlés kezdeményezéséhez szükséges mennyiségű aláírás. Az fb két nap múlva határozott: megvan az összehívásához szükséges 55 aláírás. A közgyűlést pénteken megtartották, akárcsak Schmitt az elnöki posztot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik