Élet-Stílus

Ne várjunk csodát!

Vajon mit várhatunk a Norvégia ellen leszerepelt, arcpirító vereséget szenvedő magyar labdarúgó-válogatottól Bosznia-Hercegovinában? A feltett kérdésre a honi szakemberektől vártuk a választ.

A magyar labdarúgó-válogatott szombat este hatalmas pofont kapott Norvégiától (1-4), méghozzá akkorát, hogy abba a főszereplők mellett a szakma és a közvélemény is beleszédült. Ugyanakkor nincs idő a sebek nyalogatására, hiszen szerdán este Bosznia-Hercegovina csapata ellen újabb fontos Európa-bajnoki találkozó következik. A labdarúgásban dolgozó honi szakembereknél arra kerestük a választ: vajon a magyar válogatott négy nap alatt képes-e feldolgozni a “norvég csapást”, és a szombati kudarc keserű emlékével a szívekben mire lehet képes a bosnyák nemzeti csapat ellen?

Nem szól szám…

Nos, a FigyelőNet által elsőként megkeresett Mészöly Kálmán nem óhajtott állást foglalni a kérdésben. “A norvégok elleni mérkőzés előtt senki sem kérte ki a véleményem, utólag pedig könnyű lenne okosnak tűnni, éppen ezért nem nyilatkoznék. Különben is, szakmai kérdésekben elsősorban Bozsik Péter és Détári Lajos az illetékes…” – jegyezte meg az egykori szövetségi kapitány.

Döntetlen, öröm

Dajka László már beszédesebb volt, a legutóbb Zalaegerszegen dolgozó tréner csak annyit kért, hogy szó szerint idézzük a nyilatkozatát. Nos, ezen ne múljék, íme Dajka véleménye: “Ha Bozsik Péter holnap felforgatja a válogatottat, akkor eddigi munkáját, szakmai meggyőződését borítja fel. Én a helyében különböző okok – sérülések, illetve a játékosok mentális és lelkiállapota – miatt csak néhány helyen változtatnék. Ilyen rövid idő alatt rettentően nehéz talpra állítani a csapatot, éppen ezért egy szoros mérkőzésen jó esetben döntetlenre, vagy egygólos vereségre számítok…” A Debrecennel két bajnoki címet nyerő Supka Attila szerint Bozsik Péternek nincs könnyű dolga, a szakmai felkészítésen túl mentálisan és lelkileg is fel kell ráznia a padlón lévő válogatottat. “A csapattal közösen, illetve külön-külön a játékosokkal is el kell beszélgetnie ilyenkor egy edzőnek. Sportemberekről van szó, a labdarúgók tökéletesen tudják, mi a holnapi mérkőzés tétje, és azzal is tisztában vannak, hogy szükség lenne a pontokra.” Supka az esélyeket illetően elmondta: a bosnyákok ellen sem mi vagyunk a favoritok, és egy gól nélküli döntetlennel előre kiegyezne.

Nincsenek csodák

Az Újpest FC-t erősítő Erős Károly szerint felesleges csodát várni: reálisan nézve nincs esélyünk a továbbjutásra. “A csapatnak csúsznia és másznia kell a bosnyákok ellen is, és mindent meg kell tennie a tisztes helytállásért. Nem akarom hosszan ecsetelni a magyar labdarúgás jelenlegi állapotát, csak annyit mondanék, hogy amatőr körülmények között hiba profi teljesítményt, kiugró eredményt várni.” Ide passzolnak a korábbi REAC-edző, jelenleg szakkommentátor Urbán Flórián szavai. “Évtizedek óta csak arról papolunk, mit és hogyan kellene tenni azért, hogy versenyképesek legyünk, és közben a világ elszaladt mellettünk. Egy-egy vereség okán nem a játékosokat kellene kritizálni, hanem azokat, akik ilyen mélyre süllyesztették idehaza a sportágat. Tudomásul kell venni, jelenleg ennyit tudunk, és tisztelni kellene a válogatott labdarúgókat, akik képességeik határain belül mindent megtesznek a jó eredményért.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik