Élet-Stílus

Lékó megverte Karpovot

Lékó Péter nyerte a harmadik partit az orosz Anatolij Karpov elleni miskolci nyolcjátszmás rapidsakk párosmérkőzésen, a negyedik játszma pedig döntetlennel zárult.

Az első mérkőzésen a világos bábukat vezető magyar nagymester végig bátran kezdeményezett, éles változatot játszott, és nyerő esélyt teremtett. A volt világbajnok Karpov időzavarban egy ideig még megtalálta az egyensúlyt teremtő legjobb lépéseket, Lékó azonban a nyolcadik soron mattképet teremtett. Nagy bonyodalmak keletkeztek, mindkét játékosnak csupán néhány másodperc gondolkodási ideje maradt, de Lékó jól manőverezett, így Karpov az 51. lépésben feladta a mérkőzést.

A csütörtöki második mérkőzés döntetlennel zárult, így “félidőben” a magyar nagymester 2,5-1,5-re vezet. A negyedik partiban a világossal játszó volt világbajnok Karpov a középjátékban jobb gyalogszerkezetet ért el, a könnyűtisztek és a vezérek cseréjét követően azonban a kínálkozó esélyét nem tudta győzelemre váltani, a végjátékban ugyanis a bástyamanőverek nem vezettek eredményre. A remit a 37. lépésben Karpov ajánlotta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik