Élet-Stílus

Annus és Fazekas újra a dobókörben

Van utánpótlás

Pars Krisztián nyerte a szlovákiai Dubnicában rendezett atlétikai viadal kalapácsvető számát. A 80,78 m-rel diadalmaskodó magyar versenyző mögött végzett többek között a fehéroroszok világ- és Európa-bajnok klasszisa, Ivan Tyihon (80,21 m) és az Eb-ezüstérmes finn Olli-Pekka Karjalainen (78,18) is.

Az athéni olimpia egyik negatív szenzációját okozta a két szombathelyi dobóatléta, akiket elégtelen mintaadás miatt kizárták az ötkarikás játékokról és az aranyérmüktől is megfosztották őket. Ezt követően a Magyar Atlétikai Szövetség fegyelmi bizottsága két évre eltiltotta Annus Adriánt és Fazekas Róbertet „atlétikai sporttevékenység gyakorlásától”. A két atléta a döntést követően bejelentette visszavonulását, ám pár hónappal később már úgy nyilatkoztak, hogy folytatják, és „bizonyítani akarnak”.

„Rossz volt nézni”

A két sportoló a FigyelőNetnek elmondta, hogy az eltelt két év alatt is edzettek, de igazán kemény munkát csak egy éve végeznek. „Az első év volt a legnehezebb, hiszen akkor még nagyon messze volt a vége, rossz volt nézni a tavalyi világbajnokságot a tévében. Idén a göteborgi Európa-bajnokság esetében már nem volt ennyire kétségbeejtő a helyzet, tudtuk, mindjárt itt a vége” – mondta Annus Adrián.

A szombathelyiek szerint már Svédországban jó eredményre lettek volna képesek: „Természetesen nem lehet megmondani, hogy mi történt volna, ha mi is indulunk, hiszen versenyhelyzetben olyan dolgok is megtörténhetnek, amire senki nem számít, de az edzésen mutatott formám alapján úgy gondolom, hogy a 3-4. helyet tudtam volna megszerezni. Amúgy a papírforma tökéletesen beigazolódott, és azok a sportolók végeztek előkelő helyen, akiket a szakma is dobogóra várt” – mondta lapunknak az Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes és magyar csúcstartó Fazekas Róbert. A hasonló címekkel büszkélkedő Annus szerint kalapácsvetésben alacsony volt a színvonal, és az első hat hely egyikét megszerezhette volna a skandináv fővárosban.

Pekingre készülnek

Fazekasék elvileg már napokon belül – szeptember 8., illetve október 1. után – a sportág élmezőnyével dobálhatnának, de az atlétikai szezon gyakorlatilag véget ér addigra. A két versenyző ezért a jövő évre készül gőzerővel: 2007-ben az oszakai atlétikai világbajnokságon mindenképpen ott akarnak lenni, de már májustól dobni fognak Grand Prix-versenyeken. A távlati cél a pekingi olimpia, ahol mindkét sportoló abban reménykedik, hogy sikerül dobogós helyen végezniük. „Messze van még az olimpia, de még a világbajnokság is, sok minden történhet addig, ezért nagyon nehéz találgatásokba bocsátkozni” – mondta lapunknak Fazekas. Ő is és Annus is akkor lenne elégedett, ha a 2008-as olimpiai játékokon sikerülne felkapaszkodniuk a dobogóra.


Annus és Fazekas újra a dobókörben 1

Újra edzésben (MTI)

Ha ez nem sikerül, lesz még alkalma a javításra Fazekasnak: a diszkoszvető klasszis még legalább hét évig szeretne aktívan versenyezni, ami azt jelenti, hogy elvileg még 2012-ben Londonban is a dobókörbe léphet. Annus még legalább 4-5 évet ad magának, de nem zárta ki lapunk kérdésére, hogy azután is folytatja.

Az adósságot még rendezni kell

Hiába fellebbezett annak idején Annus Adrián és Fazekas Róbert a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS), a testület jóváhagyta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság határozatát, kötelezve a két dobót, hogy a NOB költségeit, 35 ezer eurót megtérítse. Annusnak 15 ezer eurót, Fazekasnak 20 ezret kell fizetnie – írja a Nemzeti Sport.

A tartozást a két sportoló mind a mai napig nem egyenlítette ki, de Annus a lapunknak elmondta, hogy mindenképpen rendezni szeretnék. „Tartozunk és meg fogjuk adni a pénzt. Akkor is ezt tennénk, ha már egyikünk sem folytatná a pályafutását. Sajnos a jelenlegi anyagi helyzetünkben ez nem megy olyan egyszerűen, de a Magyar Atlétikai Szövetség felajánlotta, hogy kölcsönt ad. A tartozásunk felét így meg tudjuk adni, és arra kértük a NOB-ot, hogy a második részletet később fizethessük ki. A megkeresésünkre azonban a szövetség egyelőre még nem reagált” – mondta Annus Adrián.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik