Élet-Stílus

2500 éves szkíta harcos múmiájára bukkantak

A júliusban Mongóliában feltárt, jégbe fagyott múmia jelentősége a kutatók szerint a kilencvenes évek elején Dél-Tirolban talált Ötziével vetekszik.

A Mongóliában talált múmia közel 2500 éves, és egy 30-40 év közötti férfitől származik. „A lelet viszonylag jó állapotban van ahhoz, hogy különböző vizsgálatokat végezzünk rajta, viszont annyira nem, hogy később kiállítható legyen” – nyilatkozta Hermann Parzinger, a Német Régészeti Intézet (Deutsche Archäologische Institut) vezetője a Spiegel Online-nak.

Az új leletet alapos tudományos kutatásnak vetik alá, mégpedig a közelmúltban, Ötzi tanulmányozása során kifejlesztett módszerekkel. A mongol, kínai és orosz hármas határnál feltárt lelet fontosságát a Dél-Tirolban, 1991-ben talált Ötziéhez és a két évvel később, 1993-ban, Szibériában talált, tetovált Jéghercegnőéhez hasonlítják. A múmia és a mellette lévő tárgyak sok újdonsággal szolgálhatnak a tudósok számára, többek között arról, hogyan éltek, mivel táplálkoztak az emberek 2500 évvel ezelőtt, és milyen betegségek pusztították őket.

A fagyott talajban jól konzerválódott szkíta harcos maradványára egy mongol, orosz, és német szakértőkből álló kutatócsoport bukkant rá idén júliusban, az Altaj-hegység 2600 méteres régiójában. A szkíták i.e. 7. század környékén, a mai Oroszország és Ukrajna területén éltek.

A férfit teljes harci díszben temették el. Mormotából készült szőrmebundát viselt, amelyet belülről báránybőr, a széleken pedig cobolyból készült prém díszít. Ez alatt szőtt nadrágot és térdig érő nemezcsizmát hordott. A nemez fejfedőt fából faragott, festett, részben pedig arannyal bevont állatfigurák díszítik. A szakértők szerint a ruházat további elemzése, még tartogathat meglepetéseket.

A sírba a harcossal együtt két lovat, valamint fából és csontból készült tárgyakat – többek között egy íjat és nyílvesszőket – is eltemettek. Mindebből arra következtetnek a kutatók, hogy a harcos valószínűleg a vezető réteghez tartozott.

„Jövőre Berlinben egy szkítákról szóló kiállítást készítünk, ahol remélhetőleg ezek közül a leletek közül is sikerül kiállítanunk néhány darabot” – nyilatkozta Parzinger –, de hogy mit és hogyan restaurálunk, még nem dőlt el.” A leletek vizsgálata jelenleg Ulánbátorban zajlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik