Élet-Stílus

Minimum négy évre eltiltják Gatlint

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) jelezte, négy évnél semmiképpen sem lehet kevesebb Justin Gatlin, a doppingvétségen ért olimpiai bajnok atléta eltiltása.

Az IAAF szóvivője egy nappal azután nyilatkozott a szervezet álláspontjáról, hogy az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA) úgy határozott, legfeljebb nyolc évre tiltja el az áprilisban tesztoszteronnal fennakadt sztárt, de a felfüggesztés pontos hosszáról majd később határoz a fegyelmi bizottság. Annak döntése után pedig enyhítésért fellebbezhet az atléta.

Gatlin ügyvédei bizakodóak, s remélik, hogy a nyolc évnél lényegesen mérsékeltebb – akár két évnél is rövidebb időtartamú – büntetést szabnak ki védencükre, mert szerintük több enyhítő körülményt is figyelembe kell majd venni az ítélethozatalnál.

„Négy év eltiltás lehet a minimum” – mondta határozottan a BBC-nek Nick Davies IAAF-szóvivő. „Azt akarjuk, hogy mondja el, mi történt valójában. Az kevés lesz, ha csak azt halljuk majd tőle, hogy ő semmiről nem tud semmit.”

A 24 éves szupersztárnak a szabályok szerint örökös eltiltás járna, mert 2001-ben egyszer már adott pozitív mintát. Igaz, akkor sikerült bizonyítania, hogy a tiltó listán szereplő amfetamin egy gyerekkora óta szedett gyógyszerrel került a szervezetébe, így az eredetileg kiszabott periódus felére, egy évre csökkentették büntetését.

Az USADA a mostani esettel kapcsolatban kiemelte, hogy az olimpiai és világbajnok Gatlin büntetése augusztus 15-től lép életbe, s a sprinter április 22-e óta elért eredményeit, így a májusban futott 9.77 mp-es 100 m-es világcsúcsát is törlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik