Élet-Stílus

Darnyi és Egerszegi kiállt Schmitt mellett

Tizenkét egykori és jelenlegi kiváló úszó juttatta el közleményét az Olimpiai Bajnokok Klubjának elnökségéhez, melyben kiállnak Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke mellett – olvasható a MOB hivatalos honlapján.

“A Magyar Alkotmány és az Olimpiai Charta elveivel összhangban a MOB Alapszabálya is elítéli a hátrányos megkülönböztetés minden formáját. Kérjük, hogy továbbra is Schmitt Pál vezesse a magyar olimpiai mozgalmat, akit a MOB közgyűlése 2005. tavaszán a pekingi olimpia évének végéig a demokrácia elveinek betartásával, titkos szavazással óriási többséggel erősített meg elnöki tisztségében.” – áll a közleményben, amelyet Egerszegi Krisztina, Ágh Norbert, Batházy István, Czene Attila, Darnyi Tamás, Hargitay András, Risztov Éva, Rózsa Norbert, Sós Csaba, Szabó József, Wladár Sándor és Wladár Zoltán írt alá.

Nyugalomra van szükség

A sportolók szerint a kétszeres olimpiai bajnok Schmitt Pál tizenhét éve politikamentesen vezeti a mozgalmat. Úgy vélik, hogy a 2008-as pekingi játékok előtt a magyar hagyományokhoz méltó szereplés érdekében nyugalomra van szükség.

“A MOB augusztus 7-ei rendkívüli ülésén már megfogalmazódott, a MOB-tagság egyharmadának kell kérnie, hogy rendkívüli közgyűlésre kerülhessen sor” – mondta az MTI-nek Gyárfás Tamás, az úszószövetség elnöke. “Ezt írja elő az alapszabály. A nem MOB-tag bajnokok mozgósítását nem tartom szerencsésnek. Íratlan szabály: ők közkincsek. A szememben azok is maradnak.”

Decemberig biztosan eldől

Július 12-én aláírásgyűjtés kezdődött Schmitt Pál leváltása érdekében, augusztus 7-én rendkívüli elnökségi ülést tartott a MOB, hogy tisztázza a kialakult helyzetet. A megbeszélésről ellentmondó információk láttak napvilágot: az egyik verzió szerint Schmitt Pál december 9-ig, az évi rendes közgyűlésig dönthet a jövőjéről, a másik változat úgy szól, hogy a MOB első embere írásban megígérte, a tanácskozás előtt távozik posztjáról, az időpontot azonban ő jelöli ki.

A tagok egy része rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte szeptember 2-ára, az ellentmondásos helyzet mielőbbi megoldása érdekében. Ehhez 55 MOB-tag aláírása szükséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik