Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan

Azért nem kell eleseredni. Legjobb, ha mindenki választ egy olyan programot, amivel méltó agyőt inthet e fura nyárnak. (Pont akkor volt kánikula, amikor nagyon nem hiányzott, és esett a szabdságok alatt. Vagy ez mindig így van?) Szóval megpróbáljuk néhány ajánlattal megkönnyíteni a döntéseket. Gondolunk azokra is, akik otthon, begubózva töltik ezen ünnepi estéket. A kérdés, mint mindig: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, augusztus 18.


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 1

Lippai Andrea

… andalúziai éjszakára Sárospatakra

Az már valami, ha a Rákóczi-várban andalúz estére invitálnak! Az ezerrel pörgő Zempléni fesztivál egyik különleges rendezvénye a pénteki Bodrog-parti flamencoest, amelyen Lippai Andrea és tanítványai járják „a legerotikusabb táncot”. A Latidos együttessel Sinha Róbert gitározik. Az esten közreműködik Nyári Oszkár. Az andalúz zenék, dalok, táncok mellé a koncert két hosszabb szünetében a spanyol gasztronómia jellegzetességeit felvonultató menüsort fogyaszthatnak a látogatók.

Bővebben >>

… nyárbúcsúztató partira Siófokra

Azok a szerencsések, akik még a nyárutón is a Balatonnál lazsálnak, és fergeteges bulival akarnak búcsúzni a Balatoni nyártól (és a nyártól egyáltalán) a siófoki Flört klubot ajánljuk. A nyár utoldó nagy durranásai közé mindenképp beletartokzik „a nyár lehosszabb partija”. A Flört Summer Closing címmel beharangozott bulin Desyn Masiello és Paolo Mojo is a lemezjátszók mögé lép!

…Bánk bán-előadásra Szegedre


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 2

A szegedi dóm

A Szegedi Szabadtéri Játékok egyik legizgalmasabb kezdeményezése idén a Szikora János rendezésében a Dóm térre álmodott Bánk Bán. Pénteken, szombaton és augusztus 20-án, vasárnap is ez van műsoron. A rendezvény egyébként hagyományt akar teremteni azzal, hogy augusztus 20-án minden évben megtekinthetik az érdeklődők Erkel Ferenc klasszikus operáját. A fesztivál 75. születésnapjához méltón reprezentatív lesz a szereposztás (kettő is készül), hasonlatosan a pár éve forgatott híres filmhez. Magyar operában nemigen lépett még föl ennyi nemzetközi sztár, mint Marton Éva, Tokody Ilona, Kiss B. Atilla, de a másik szereposztás sem hétköznapi Bándi Jánossal, Wiedemann Bernadettel vagy a bécsi Staatsoper sztárjával, Keszei Borival. Üdvözölheti a szegedi publikum a helyi kedvenceit is, Gábor Gézát és Réti Attilát.


Szombat, augusztus 19.


…Toto-koncertre a Pecsába


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 3

Jeff Porcaro

A Toto Falling In Between címmel idén jelentette meg 17. lemezét. Az edigi legszemélyesebb albumuk lesz a budapesti koncert középpontjában. A zenekar szervezését 1976-ban kezdte Jeff Porcaro dobos. Akkoriban látta az Óz, a csodák csodáját, s az első felvételek szalagjaira Dorothy kutyájának nevét, Totót írta. A szó egyébként latin, azt jelenti, hogy „összes” vagy „mindent felölelő”. A Toto 1978-as első lemezéről a Hold The Line című dal hatalmas siker lett. Keményebb hangzású volt az 1979-ben megjelent Hydra, s az 1981-es, a Turn Back. Az 1982-es Toto IV világsiker, platinalemez, dalai közül a Rosanna a második, az Africa pedig első volt. A lemez elnyerte az év albuma Grammy-díját, a Rosanna az év felvétele lett, s díjazták a produceri munkát is. A zenészek dolgoztak többek között Quincy Jonesszal és Michael Jacksonnal, Don Henley-vel, a Van Halennel, Paul McCartney-val, a Chicagóval és Eric Claptonnal. A Toto lemezeiből amúgy összesen közel 30 milliót adtak el eddig világszerte.

bővebben>>

…a Mesterségek Ünnepére a várba


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 4

Mesterségek ünnepe

A rendezvény augusztus 17-től 20-ig tart. A négy napon a kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. A látogatók megismerkedhetnek a fafaragó, gyékényszövő, kovács, fazekas, hangszerkészítő, szövő, hímző, kékfestő, csipkeverő, nemezkészítő, szíjgyártó, kerékgyártó, kádár, kosárfonó, tojásfestő, mézeskalács-készítő mesterségekkel. A népművészeti hagyományok egyszerű elemeit a gyerekek is kipróbálhatják. Na és egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget.

bővebben>>

…Örömkoncertre a Kossuth térre


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 5

A fõszereplõ

Az idén negyedik alkalommal megrendezett Örömkoncert főszereplője Lajkó Félix lesz. Ez már elég ahhoz, a Parlament előtt töltsük az estét. A vajdasági hegedűzseni azonban hív néhány olyan vendéget, akik miatt szintén önmagában is érdemes azt a programot választani szombat este. Lajkó Félix vendége lesz a múltjában fontos szerepet játszó zenészek sokasága, így a magyar jazz egyik legsokoldalúbb szaxofonosa, Dresch Mihály. Néhány dal erejéig együtt szerepel a színpadon Boban és Marko Markovic zenekarával, akikkel teljesen egyedi hangzásvilágot szólaltat meg. Az érdeklődők megismerhetik a fiatal zenész citerajátékát, továbbá hallhatják őt Rúzsa Magdival, a Megasztár idei győztesével.

bővebben>>


Vasárnap, augusztus 20.

…jazzünnepre a Művészetek Palotájába


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 6

Szalóky Béla

A Művészetek Palotája idén másodszor ünnepli jazzmuzsikával augusztus 20-át. A tavaly nagy sikert aratott színes koncertkavalkád folytatásaként 2006-ban is az improvizációé, a szvinges ritmusoké, a spontán kialakuló formációké és a fiatal tehetségeké lesz a főszerep. A Művészetek Palotájában már délután eldördülnek az első zenei petárdák: a helyszínre sereglő jazzmuzsikusok 17 órától szórakoztatják a publikumot, így alapozva meg a hangulatot az esti tűzijátékhoz. Érdemes a falakon belül és kívül is elidőzni, hiszen most a palota még hangulatosabb, szép kilátást adó helyszínein szól majd a jazz. A három alapzenekarhoz – Juhász Attila, Sárkány Sándor és Berdisz Tamás; Kőszegi Imre, Pataj György és Lutz János, valamint Cseke Gábor, Oláh Zoltán és Cseh Balázs trióihoz – olyan kitűnő szólisták csatlakoznak majd, hogy ismert jazzstandardekre rögtönözzenek, mint Zsemlye Sándor szaxofonos, Gyárfás István gitáros, Micheller Myrtill énekesnő és Szalóky Béla harsonás-trombitás, az est művészeti vezetője. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékének hallgatói számára is nagyszerű bemutatkozási lehetőséget jelent, hogy szólistaként részt vehetnek ebben az örömzenélésben.
Este nyolctól a tűzijáték kezdetéig a Művészetek Palotája előtti szabadtéren a Határőrség Zenekara ad immár hagyományosnak mondható koncertet. Az egyik legszínvonalasabb magyar nagyzenekar a big band-jazz nagyságainak szerzeményeivel, igazi szórakoztató muzsikával teszi még emlékezetesebbé az ünnepet. Sztárvendégeik Micheller Myrtill énekesnő és Gyárfás István gitáros.

…tűzijátéknézőba a Duna-partra


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 7

Olasz, német és spanyol pirotechnikai rakéták adják az idei augusztus 20-i ünnepi tűzijáték fő látványelemeit. Hagyományosan a Gellérthegyről, valamint a Lánc- és az Erzsébet hídról indítják a rakétákat, de egy a Batthyány térnél a Dunán horgonyzó hajón is telepítenek kilövő állásokat, ahonnan 17 méter hosszan futótüzet és lángoszlopokat produkálnak majd. Egyedi megformázású, komponált tűzképek is lesznek, amelyeket figurális és geometrikus lézersugarakkal egészítenek ki. A fináléban a hidakról lecsorgó tűzzuhatagba különleges, soha nem látott show-elemet vegyítenek.


bővebben>>

… zöld programokra

Végre a sörbarátok is sportolhatnak velünk: kimondottan nekik ajánljuk a szombati csocsóbajnokságot Egerben. Aki a sörnél jobban szereti az édesvizet, annak irány az öbölátúszás, aki pedig inkább a sósat, az izzadjon a Bükkben, a Vértesben és a Mecsekben. Egy biztos: az FN ezen a hétvégén is kíméletlen harcot indít a zsír ellen.

bővebben>>

…kiállításra

Picasso szerelmei



Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 8


A Géniuszok – remekművek sorozat ötödik tárlataként a Szépművészeti Múzeum Piramis termében, éjfekete borítású falakon magyar és angol nyelvű magyarázó forrásidézetek és fotók mellett egyenként megvilágítva vonulnak fel Pablo Picasso (1881–1973) asszonyai: ott van a kék korszakából az Anya gyermekével című kis kép, valamint a Francoise Gilottól született két gyermek, Claude és Paloma kettős portréja. A fő helyen, külön falon látható Picasso Az olvasmány című, Marie-Thérése Waltert ábrázoló, 1932-es festménye. A kép a jellegzetes, kubisztikus formatorzítások ellenére portrészerűen mutatja be a telt idomú, szőke hajú germán szépséget, a festő fiatal kedvesét. A kiállítóterem hangulatát vulkán pufogását idéző hangeffektusok festik alá, valószínűleg azért, mert Georges Pompidou egykori francia köztársasági elnök egy alkalommal megjegyezte: „Picasso olyan, mint egy vulkán, amelyik soha nem nyugszik meg.”

Bővebben >>

…moziba

A United 93-as


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 9

Készülnek valamire

Paul Greengrass filmje ismeretlen színészekkel, szinte a dokumentumfilm hitelességével és szikár (ám annál nagyobb) erejével dolgozza fel a United Airlines 93-as járatának 2001. szeptember 11-i történetét. Mint tudjuk, aznap négy repülőgép szállt fel, hogy pusztítson, de csak három robbant a terroristák által kijelölt célépületekbe, kettő a New York-i WTC ikertornyaiba, egy a washingtoni Pentagonba. A 93-as járat utasai nem érték el a támadásuk célját, a Fehér Házat, hanem a pennsylvaniai gabonamezőkön a földbe csapódtak. A géprablók ellen ugyanis az utasok összefogtak és fellázadtak, és igyekeztek visszaszerezni az irányítást.


bővebben>>

…strandra

A hétvége sok jót/meleget ígér, érdemes medencepartra menni. Összeállítáunkban strandokat mutatunk be. Minkenki a saját szája íze szerint válogathat, hol szeretné leginkább lehűteni magát. Persze a fürdők sörözőjét az ÁNTSZ szerint semmiképp nem szabad meglátogatni, mert alkoholtartalmú nedűkkel nem szabad nagy hőségben oltani a szomjunkat.

Strandösszeállításunkat itt találja >>


Maradjak…

…olvasni

Hétköznapi élet Kádár János korában



Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 10

A kiadvány tulajdonképpen nem más, mint egy képeskönyv, de gyújtást ad az agyra. Ha elvonatkoztatunk attól, amit mi megéltünk, és néhány millióan félszavakból is értünk, akkor kiderül, hogy egyébként semmi sem az, amit a képek vagy a szavak egymásutánjai jelentenek.
Egy diáknak – ha érdekelné – el kellene magyarázni, hogy a cement a hiánycikk szinonimája, a kaláka a házépítésé. A Tüzép-telep a korrupcióé. A deszka nem építőanyag, hanem kenyér. A rakéta nem űrhajó, hanem porszívó. A Hajdú nem megye, hanem mosógép. A kagyló nem állat, hanem fotel. Tudom, ma mind közhely, de holnap mind kérdés lesz. A szikra ugyanúgy nem fényjelenség, mint a kék fény – az egyik mozi, a másik egy sötét szemüveges ember.

bővebben>>

…tévézni

Péntek, augusztus 18.
m1, 23.15

Bűn és bűnhődés a rácsok mögött


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 11

A Budapesti Kamaraszínház előadása alapján készült darabot már csak azért is érdemes megnézni, mert egy kihalófélben lévő műfaj, a tévéjáték egy reprezentánsát köszönthetjük benne. Dosztojevszkij klasszikusa Sopsits Árpád által átírva, újragondolva, börtönkörnyezetbe helyezve mindenképp érdekesnek ígérkezik. Egy magyarországi börtön szűk cellájában kilenc rab van összezárva évek óta. Többségük gyilkos. A börtönigazgatóság javaslatára Dosztojevszkij Bűn és bűnhődését kell eljátszaniuk a börtön ebédlőjében. Ha képesek megtanulni a szerepeket és előadni a produkciót, a börtönparancsnok a kilenc elítélt közül kettőnek lehetővé teszi, hogy néhány napra hazatérhessen családjához. A rabok lázasan készülődnek, már csak három nap van a bemutatóig. A próbák folyamán Raszkolnyikov bűne saját bűneikkel szembesíti őket. Az elítéltek mindenre készek a rövid szabadulásért. A következmények beláthatatlanok.
A produkció elsősorban arra keresi a választ, hogy lehetséges-e ma a bűnhődés és a bűnhődés általi megtisztulás, megnyugvás. Van-e, és mi az értelme ennek egy olyan korban, amikor bűnözők és nem bűnözők szerint is csak bíróság és pech van.

Szombat, augusztus 19.
m1, 20.15

Lúdas Matyi


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 12

Ranódy László, Nádasdy Kálmán a Rákosi-kor dübörgésekor filmesítette meg Fazekas Mihály verses elbeszélését. Ez a mű kitűnő alapanyagnak bizonyult a rendszer népideológiájának propagálására, ezért 1949-ben az államosított filmgyártás egyik reprezentatív alkotása lett. Hogy a filmet a korabeli kultúrpolitikai szándékok és a tartalmi módosítások ellenére sem érezzük sematikusnak ma sem, részben az emberi kiszolgáltatottság elleni harcról és az emberi méltóság védelméről szóló örökérvényű történetnek, részben a rangos alkotógárdának köszönhető. A címszereplő Soós Imre verte például vissza háromszor azt a bizonyos huszonötöt.

Vasárnap, augusztus 20.
Tv2, 19.00

Tulipános Fanfan


Menjek vagy maradjak – Lajkó vagy Fanfan 13

Tulipános Fanfan egy parasztlánnyal enyeleg, emiatt a lány felbőszült apja elől Fanfan a seregbe menekül. Adeline, a cigánylány azt jósolja neki, hogy katonai pályafutása sikeres lesz, mi több, feleségül fogja venni a király lányát. Fanfan igyekszik kitüntetni magát, egy alkalommal meg is menti a hercegnőt a rátámadó banditáktól. De aztán elege lesz a katonáskodásból, és dezertál… Luc Besson e remake-jével sem hibázik, szórakoztató, pörgős, a főszereplőnő (Penelope Cruz) pedig varázslatosan szép.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik