Élet-Stílus

Zene, bor, lakoma: idén is Zempléni Fesztivál

Mozart jazzfeldolgozásban, Verdi a traktorgarázsban, mediterrán lakomák a tokaji borvidéken. Több mint 40 helyszínen közel 70 koncert, színházi előadások, irodalmi műsorok, gasztronómiai különlegességek, kiállítások: augusztus 11-én nyílik a Zempléni Fesztivál.

„A várak, kastélyok és a Tokaji bor fesztiválja a négy központi helyszín – Sárospatak, Szerencs, Tokaj és Sátoraljaújhely – mellett olyan kisebb településekkel is kiegészül, mint Tolcsva, Erdőbénye vagy a Tokaj-hegyalja borrégió központjaként emlegetett Mád.

Mozart és Bartók

Az augusztus 26-ig tartó programban – az emlékéveknek köszönhetően – helyet kapnak Bartók Béla és Wolfgang Amadeus Mozart életművének darabjai. Az ősbemutatóként látható Makrokozmosz című zenés táncprodukciót Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve ihlette, és magában foglalja a Kárpát-medencének mindazt a kulturális-etnikai sokszínűségét, amelyből Bartók méltán híres kompozíciója is ihletet merített.

Mozart remekműveit most rendhagyó produkciókban hallgathatja a közönség. A Mozart „Alla Turca” című koncerten a mester keleti ihletésű kompozíciói mellett az eredeti arab és török dallamok is felcsendülnek autentikus előadásban. A bécsi klasszika mesterének zenéjét jazzbe is átgondolják a fesztivál művészei: a Mozart másként című koncerten örökzöld áriák, szimfónia- és szonátatémák csendülnek fel improvizatív betétek, rögtönzött kadenciák kíséretében.

A fesztivál immár hagyományos programjai sem maradhatnak el: a nyitóhangversenyen a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és a Budapesti Akadémiai Kórustársaság Bartók és Kodály egy-egy művét tolmácsolja Kocsis Zoltán vezényletével, Cselóczki Tamás ének- és Kokas Katalin hegedűművész közreműködésével. A zárókoncerten Szlovákia egyik legkiválóbb, már sok nemzetközi sikert elért kamarazenekara, az Archi di Slovakia mutatkozik be a fesztivál közönségének.

Világzene, jazz és klasszikus

Az idei programsorozat fellépő művészei között, a fent említetteken kívül, megtaláljuk például Miklósa Erikát, Zádori Máriát, Megyesi Schwartz Lúciát, Bálint Jánost és a Ghymes együttest. Hollerung Gábor a fesztivál „művész házigazdájaként” idén is számos koncertet vezényel. A külföldi vendégek közül érdekes színfoltot képvisel az izraeli arab és zsidó zenészekből álló, hagyományos közel-keleti zenét játszó SheshBesh együttes.

A zenés színházi előadások számára hangulatos és különleges helyszínt biztosít a Disznókő Szőlőbirtok remek akusztikájú traktorgarázsa. Idén a Kolozsvári Magyar Opera vendégjátékával Verdi Rigolettóját élvezheti a közönség, Selmeczi György rendezésében. A társulat másik produkciójának, Csemiczky Miklós meseoperájának, A brémai muzsikusoknak librettóját Varró Dániel írta; a Szabó Emese rendezésében látható előadás helyszíne a sátoraljaújhelyi Latabár Színház.

A fesztivál programján pár éve megjelent, új színfoltot képviselő jazzkoncertek idén már minden este hallgathatók két állandó helyszínen, a sátoraljaújhelyi Jazz Udvarban és a sárospataki Patkó Caféban. A jazzprogramok közül kiemelkedik a Szakcsi család – Szakcsi Lakatos Béla, valamint két fia, Béla és Róbert – önálló estje, a Szakcsi Show; Borbély Mihály és Binder Károly duókoncertje, illetve Balázs Elemér és Dés László zenei ötletének, a Contemporary Gregoriánnak a bemutatója.

Bor és lakoma

Az esti nagy koncertek általában húsz órakor kezdődnek, és a zenei élményt többször is borkóstoló teszi teljessé, melyet idén a Béres Szőlőbirtok és Pincészet, a fesztivál hivatalos borszállítója biztosít. A programsorozat hagyományos rendezvényei a lakomák, amelyeken a gasztronómiai értékek mellett látványos műsorral szórakoztatják a vendégeket. Idén andalúziai ízeket kóstolhatnak az érdeklődők – az étel- és italkínálat mellett vérpezsdítő flamenco-táncelőadás és -zene varázsol mediterrán hangulatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik