Élet-Stílus

Újabb döntő magyarok nélkül

Az élete első felnőtt világbajnokságán induló Mike Róbertnek nem sikerült döntőbe jutnia c-1 500 m-en a szegedi kajak-kenu vb-n. A többi magyar egység magabiztosan jutott a fináléba.

Az 500 m-es középfutamok első száma a kenu egyeseké volt, s a 22 éves magyar versenyző nem tartozott a favoritok közé. Az első háromban kellett volna végeznie a legjobb kilencbe kerülésért, de az ötödik helyen ért célba, így vasárnap a B döntőben szállhat vízre.

Benkő javított

A k-1-ben induló Benkő Zoltán megnyerve középfutamát biztosan kvalifikálta magát a vasárnapi 500 méteres döntőbe a szegedi kajak-kenu világbajnokságon. A verseny előtt nagy kérdés volt, hogy a 23 éves lapátforgató mennyire tudta túltenni magát a délelőtti csalódáson, nevezetesen, hogy Eb-ezüstérmesként nem jutott a fináléba 1000 m-en. Nos, úgy tűnt nagyon is túljutott a kudarcon, hiszen a rövidebb távon alaposan “odatette” magát, és a szám újdonsült Európa-bajnokához méltóan megnyerte a futamot, ahonnan csak az első kettő jutott automatikusan a döntőbe.

A k-1-ben induló Benedek Dalma futamelsőként biztosan jutott a vasárnapi döntőbe 500 méteren. Az Európa-bajnok magyar versenyző többek között a címvédő német Nicole Reinhardttal került egy középfutamba, ahonnan az első három léphetett tovább a fináléba. A hazai reménység – a közönség fergeteges buzdítása közepette – esélyeshez méltóan haladt méterről-méterre a futamgyőzelem felé, és nem engedte ki a kezéből az első helyet, azaz biztosan jutott tovább. Reinhardt meglepetésre csak negyedik lett, így nem került a legjobb kilenc közé.

Gond nélkül a döntőben

A magyar csapat délutáni majdnem makulátlan mérlegét tartva a Kozmann György, Kolonics György kenus duó is futamgyőzelemmel került a vasárnapi 500 méteres fináléba a szegedi vb-n. A hazai egység végig nagy csatát vívott a lengyelekkel és a németekkel, majd remek hajrájának köszönhetően, ha csak néhány centiméter előnnyel is, de elsőként haladt át a célvonalon. A helyezéseknek nem volt túl nagy jelentősége, hiszen az első három bekerült a döntőbe, és ez a trió teljesen elvált a mezőnytől.

Társaihoz hasonlóan a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó is futamelsőként biztosította a helyét a vasárnapi döntőben 500 m-en. Az Eb-második magyar duó rajt-cél győzelmet aratott a középfutamban, s a többiekre mintegy egy hajóhosszt verve érkezett a célba.

A három négyes – a Csabai Edvin, Fürdök Gábor, Pulai Imre, Novák Ferenc alkotta kenus, valamint a Paksy, Kovács, Janics, Fazekas Krisztina, illetve a Sík Márton, Boros Attila, Csamangó Attila, Bozsik Gábor összeállítású kajak kvartett – már a csütörtöki előfutamból biztosította helyét a fináléban.

Kovácsék mindenkit faképnél hagytak

A címvédő, olimpiai és Európa-bajnok Kovács Katalin, Janics Natasa kajakos duó a papírformát igazolva fölényes sikerrel lépett tovább az utolsó magyar érdekeltségű középfutamból 500 méteren. A világklasszis kettős szereplését hatalmas üdvrivalgás kísérte a partról – a második napon mintegy 6-7000 néző látogatott ki a Maty-éri pályára -, s ők rá is szolgáltak a feléjük áradó szeretetre, hiszen faképnél hagyva riválisaikat, mintegy két hajóhossz előnnyel értek a célba, így készülődhetnek a vasárnapi fináléra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik