Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil


augusztus 11. péntek
augusztus 12. szombat
augusztus 13. vasárnap
Kiállítás
Mozi
strand
Könyv
Tv

Míg a csapból is a Sziget programjai folynak, mi igyekeztünk összeszedni, mit tehet az, aki nem vágyik a tömegbe, nem szereti a hangos zenét, vagy nem akar egy vagyont költeni a kikapcsolódásra. Az otthonülőknek olvasnivalót és tévéműsorokat kínálunk.

A kérdés tehát még mindig a régi: menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, augusztus 11.

…a Zempléni Fesztiválra

Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 1


Mozart jazzfeldolgozásban, Verdi a traktorgarázsban, mediterrán lakomák a tokaji borvidéken. Több mint 40 helyszínen közel 70 koncert, színházi előadások, irodalmi műsorok, gasztronómiai különlegességek, kiállítások az augusztus 11-én nyíló Zempléni Fesztiválon. „A várak, kastélyok és a tokaji bor fesztiválja a négy központi helyszín – Sárospatak, Szerencs, Tokaj és Sátoraljaújhely – mellett olyan kisebb településekkel is kiegészül, mint Tolcsva, Erdőbénye vagy a Tokaj-hegyaljai borrégió központjaként emlegetett Mád. Az augusztus 26-ig tartó programban – az emlékéveknek köszönhetően – helyet kapnak Bartók Béla és Wolfgang Amadeus Mozart életművének darabjai. Az ősbemutatóként látható Makrokozmosz című zenés táncprodukciót Bartók Zene húros hangszerekre, ütőkre és cselesztára című műve ihlette, és magában foglalja a Kárpát-medencének mindazt a kulturális-etnikai sokszínűségét, amelyből Bartók méltán híres kompozíciója is ihletet merített. Mozart remekműveit most rendhagyó produkciókban hallgathatja a közönség. A Mozart „Alla Turca” című koncerten a mester keleti ihletésű kompozíciói mellett az eredeti arab és török dallamok is felcsendülnek autentikus előadásban.

Bővebben >>

…a Velencei-tavi Nyári Játékokra

Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 2


A Velencei-tónak és a környező településeknek nem volt még olyan rendezvénye, mely bemutatja az itt élő embereket, hagyományokat, a térség természeti, turisztikai, kulturális, szellemi értékeit. Az I. Velencei-tavi Nyári Játékok egy hagyományteremtő rendezvény, mely Gárdony, Kápolnásnyék, Nadap, Pákozd, Pázmánd, Sukoró, Velence és Zichyújfalu összefogásával valósult meg, ezáltal nyolc héten keresztül, az említett nyolc települést sorra járva nyújt kellemes kikapcsolódási lehetőséget. A rendezvények csütörtökönként kezdődnek, és vasárnapig tartanak. Ezen a hétvégén Sukoró látja vendégül a településre látogatókat. Lesz Mikka Makka játszóház gyerekeknek, vásár, táncoktatás, katasztrófavédelmi bemutató, orgonahangverseny, tehetségkutató műsor.

Szombat, augusztus 12.

…amerikai autók találkozójára Komáromba

Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 3


A jampecek a Chevroletben agyba-főbe nyomják a dudát.
Az augusztus 11–13. hétvégén tartják ötödik alkalommal Magyarország legnagyobb amerikaiautó-fesztiválját és klubtalálkozóját a komáromi Monostori-erődben: 800 autó mellett várják a Harley–Davidsonok tulajdonosait is. A helyszínre várt mintegy 20 ezer résztvevő idén Magyarország mellett egész Európából érkezik. Az autók péntek reggeltől érkeznek az erőd 25 hektáros, füves belső udvarára, ahol mindenki a kocsija mellett sátorozhat. Délután – a jubileumi alkalomra való tekintettel pénteken és szombaton is – kétórás felvonulással mutatják meg magukat a városlakóknak. Szombaton tíz órakor az autóbemutatóval veszi kezdetét a fesztivál: hibátlan fényezés, csillogó krómok, óriási fecskefarkak. Hagyománynak számít a „Délidőben szól a V8”, ilyenkor mindenki egyszerre, álló helyzetben padlóig nyomja a gázpedált. Nem marad el a megszokott autótaposás, ahol kimustrált japán autókból csinál palacsintát óriási kerekeivel a Big Foot, és a vállalkozó kedvűek vetélkedhetnek, ki tud magasabb tornyot építeni sörösrekeszekből. A hangulatot többek között Guns ‘n’Roses, az AC/DC, az Illés, a Beatles és a Fonográf emlékzenekarok fűtik, majd szombat este Fenyő Miklós lép a közönség elé, közben pedig zajlik a hajnalig tartó tánc-, sörivó és vizespóló-verseny.

…tarhonyafesztiválra Szeged-Tápéra

Harmadik alkalommal rendeznek Tarhonyafesztivált Szeged-Tápén: szombaton huszonöt háromfős csapat verseng, hogy melyik tud finomabb és tetszetősebb étket főzni az ősi magyar „konzervételből”. A fesztiválra a Dél-Alföld minden szegletéből érkeznek egy kapitányból és két kuktából álló csapatok, amelyek már kora reggel elkezdik az előkészületeket, fölállítják a bográcsokat, tisztítják a hozzávalókat. A zsűri már ekkor megkezdi a csapatok munkájának értékelését, hisz a végső eredménybe az is beleszámít, ki milyen figyelmet fordít a higiéniára, a tisztaságra. Fontos, ki mikor kezd bele a főzésbe, mivel az étkeknek dél és egy között kell kész lenniük, ekkor értékel a zsűri, ha valaki túl korán készül el, a tarhonya fölszívhatja a levet, ha túl későn, lemarad a versenyről. Tápén évszázados hagyományai vannak a tarhonyakészítésnek. A faluban az emberek elsősorban halászatból és gyékényfeldolgozásból éltek. Ha elfogyott a környéken a hal és a gyékény, elindultak a Tisza mentén, ilyenkor jó szolgálatot tett a tarhonya, amely vászonzsákban sokáig eláll, és bográcsban pillanatok alatt tápláló étel készíthető belőle.

…a Nyírbátori Zenei Napokra

Augusztus 11. és 20. között nyolc Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyei településen összesen 16 hangverseny várja a zenekedvelőket. A rendezvény központja, Nyírbátor mellett koncerthelyszín lesz Csaroda, Nyírbéltek, Zajta, Nyírmihálydi, Máriapócs, Mátészalka és Nyíracsád is. A szervezők a 40. évfordulóhoz méltó programot igyekeztek összeállítani, mert szeretnék visszaidézni az elmúlt négy évtized legsikeresebb hangversenyeinek hangulatát. Rendeznek meseopera-előadást, felhangzik Verdi Rigolettója, Kodály Zoltán Psalmus Hungaricus című szerzeménye, Bartók Béla több alkotása, lesz Mozart-, Wagner- és Liszt-est, s az utóbbin Kocsis Zoltán vezényli a közreműködő Kolozsvári Magyar Opera zenekarát, illetve Kocsis zongorán is játszik.

Vasárnap, augusztus 13.

…Nagycenkre Bartókot hallgatni

Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 4


Fiatal zeneművészeknek teremt fellépési lehetőséget a nagycenki művészeti napok pénteken kezdődött eseménysorozata. Az augusztus 13-ig tartó rendezvénynek, amelynek mottója: fiatal nemzedék történelmi emlékhelyen, a nagycenki Széchenyi Kastélymúzeum és környéke ad otthont, ezúttal már nyolcadik alkalommal. A hangversenyek sorából kiemelkedik a vasárnapi koncert, amelyen Jandó Jenő zongoraművész másként adja elő Bartók: Szvit op 14. című kompozícióját, mint ahogy a zenekedvelők a művet ismerik. A művet eredetileg öttételesre komponálta Bartók Béla, a harmadik tételt azonban kihagyta, mert úgy érzékelte, megszakítja a dramaturgiai folyamatot. A vasárnapi koncerten azonban a harmadik tételt is meghallgathatja a közönség.

…Barokk Kastélynapokra

A gödöllői kastély történetének egyik legkiemelkedőbb és leglátványosabb eseménye Mária Terézia 1751-es látogatása volt. Grassalkovich I. Antal gróf, a kastély építtetője rendkívüli pompával és ünnepséggel fogadta az uralkodónőt. Felidézve a királynő itt töltött napjait, a látogatás 250. évfordulóján, 2001 augusztusában került először megrendezésre a Barokk Kastélynapok elnevezésű rendezvénysorozat. Az idei évben folytatva ezt a hagyományt, ismét különleges programokkal várják az érdeklődőket. Szombaton a huszárok felvonulásával kezdődik a rendezvény a kastély előtt, majd Grassalkovich Antal fogadja vendégeit: „Mária Terézia és a barokk kor főurainak” érkezése hintóval. Délelőtt vásári komédiákat és Ludas Matyit láthatják a gyerekek az Utcaszínház előadásában. Lesz bábszínház, Moliere-darab, opera-előadás. Vasárnap a színházi előadásokon kívül interaktív vetélkedő, Vitéz László Kemény Henriktől.

…Őrségországba

Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 5


A Hétrétország – a szerek és porták fesztiválja – egy kisebb ország a Magyarország délnyugati határára telepített őrálló falvakból. A fesztivál egyik legnagyobb vonzereje, hogy ilyenkor a szerek portái kinyitják kapuikat, és a megadott időben és helyen kileshetjük a helyiek életét. Emellett természetesen programok is lesznek. Fellép Bródy János. Lesznek túrák hajdani várak romjaihoz, vagy éppen vargányák kalapjaihoz. A fesztivál egészen augusztus 20-áig tart rengeteg programmal, így ha ezen a hétvégén nem sikerül eljutni, akkor még egy lehetőségünk lehet.

…kiállításra

Picasso szerelmei



Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 6



A Géniuszok – remekművek sorozat ötödik tárlataként a Szépművészeti Múzeum Piramis termében, éjfekete borítású falakon magyar és angol nyelvű magyarázó forrásidézetek és fotók mellett egyenként megvilágítva vonulnak fel Pablo Picasso (1881–1973) asszonyai: ott van a kék korszakából az Anya gyermekével című kis kép, valamint a Francoise Gilottól született két gyermek, Claude és Paloma kettős portréja. A fő helyen, külön falon látható Picasso Az olvasmány című, Marie-Thérése Waltert ábrázoló, 1932-es festménye. A kép a jellegzetes, kubisztikus formatorzítások ellenére portrészerűen mutatja be a telt idomú, szőke hajú germán szépséget, a festő fiatal kedvesét. A kiállítóterem hangulatát vulkán pufogását idéző hangeffektusok festik alá, valószínűleg azért, mert Georges Pompidou egykori francia köztársasági elnök egy alkalommal megjegyezte: „Picasso olyan, mint egy vulkán, amelyik soha nem nyugszik meg.”

Bővebben >>

…moziba

Thank You For Smoking



Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 7



A film főhőse, Nick (Aaron Eckhart) a dohányipari szövetség fő kommunikátora, akkor kell rábeszélnie az embereket a füstölésre, amikor minden ellene szól (fő az egészség, ugye). Megoldja. Első osztályú a „beszélőkéje”, vitában verhetetlen – okulásul ajánlom figyelmébe minden embermentő és bolygóvédő szervezet szóvivőjének Nick tévéshow-beli szereplését –, erkölcsi alapja, hogy mindenkinek pártját kell fogni valakinek, még a rosszfiúknak is. Barátaival, a szeszkonglomerátum és a fegyvergyártók képviselőjével alkotják a „halálkommandót”, ahol Nick a király (hiszen a bagó miatt naponta 1200 halnak meg). Ez is egy munka. De azért következményekkel… Mindenbe belefér egy kis tengerentúli szirup, Nick magánéletének kudarca (elvált a feleségétől) és a fiával (Cameron Bright) való ambivalens kapcsolata. Mindez a máz azonban semmit sem von le a film eredetiségéből, remek humorából, párbeszédeiből. Alatta ott gomolyog a szatíra gyilkos füstje.

Bővebben >>

…strandra

Bár a hétvége nem sok jót/meleget ígér, még lehetséges, hogy érdemes medencepartra menni. Összeállítáunkban strandokat mutatunk be. Minkenki a saját szája íze szerint válogathat, hol szeretné leginkább lehűteni magát. Persze a fürdők sörözőjét az ÁNTSZ szerint semmiképp nem szabad meglátogatni, mert alkoholtartalmú nedűkkel nem szabad nagy hőségben oltani a szomjunkat.

Strandösszeállításunkat itt találja >>


A zöldbe


Elvetemült túrák, száz kilométeres tekerés, könnyed kirándulás hegyi kerékpárral és gyalogosan Zalában, Szolnok környékén és a Pilisben, sportprogramok, futóverseny a Balaton partján – a zöldbe hív az FigyelőNet.


Maradjak…

…olvasni

Esterházy Péter: Utazás a tizenhatos mélyére



Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 8


Nem olyan rég az egyik legunalmasabb focivébét unatkozhattuk végig a tévék előtt. Ha valaki a futball csodájára kíváncsi, inkább olvasson Esterházy Pétert. A hajdanvolt futballista Utazás a tizenhatos mélyére címmel írt – nyilván nem véletlenül a focivébére időzítve – egy kisregényt. A történetben az egykori negyedosztályú játékos végigjárja a régi meccsek helyszíneit Csillaghegytől Hartháig, s eközben természetesen a világról, „mindenről” szól. (Naná, hogy az 1954-es vébéről is, de ne szaladjunk ennyire előre!) Kiindulópontja mindig „a világ legszebb, legvarázsosabb mértani alakzata, egy speciális téglalap, vonalakkal, zölddel, igen, egy futballpálya”.

bővebben>>

…tévézni

Péntek augusztus 11.
23:40
Duna Televízió


Cirque du Soleil: Saltimbanco

Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 9


A Cirque Du Soleil műsorának – bár a nevében szerepel a cirque azaz cirkusz szó – a hagyományos cirkuszhoz nem sok köze van. Ez a meghatározhatatlan műfaj ugyanis egyszerre mese, tánc, akrobatika, dráma, humor, vásári mutatvány, játék, költészet, fantasztikum, misztika, muzsika és színvarázs… A szereplők meseszerű sminkkel karakterizált, fantasztikusra stilizált kosztümökbe bújtatott figurák. A nemzetközi társulat műsorát nem csupán a nézőterén ülők nézik tátott szájjal, hanem megjósolhatóan a televízió nézői is. Produkciójukban, amint a Time Magazine írta: „Láthatóvá teszik a hihetetlent.”


Szombat augusztus 12.
00:55
TV2


Betty nővér

Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 10


Mi történik akkor, ha valaki úgy dönt, hogy az élet csak és kizárólag az, amit annak tartunk?
Betty, a kisvárosi pincérnő, aki megszállott szappanopera-rajongó, nem fogadja el, hogy nem lehet együtt szerelmével, még akkor sem, ha az illető nem is létezik. Betty brutális férjével él együtt, és arról ábrándozik, hogy mi is lett volna, ha befejezi a nővérképzőt. Aztán egy nap minden megváltozik. Férjét a szeme láttára ölik meg egy sötét ügylet során, s ettől kezdve Betty élete is fenekestül felfordul. Összekeveredik benne a valóság és a képzelet, s meggyőződésévé válik, hogy kedvenc műsora az igazi élet. Nekivág Amerikának, hogy megtalálja élete nagy szerelmét, a szappanopera sztárját, akit a sorozat szerint annak idején még ő hagyott el az oltár előtt. Azt azonban nem is sejti, hogy férje gyilkosai már az ő nyomában járnak.


Vasárnap, augusztus 13.
23:40
TV2

Gengszterek klubja

Menjek vagy maradjak – vidéki fesztiválok vagy Cirque du Soleil 11


Francis Ford Coppola történelmi visszaemlékezésnek szánta filmjét a jazzkorszak Harleméről, amelynek legmenőbb bárjában, a Cotton Clubban fehér gengszterek és fekete zenészek és táncosok nyüzsögnek. Később ezt a történeti montázst az alábbi kapcsolatrendszert megjelenítő történettel fejelte meg: a trombitás Dixie, akinek fivére, Vincent gengszter, és Vera, a gengszterfőnök babája, egymásba szeretnek, és Hollywoodba mennek, Lilát, a világos bőrű fekete énekesnőt pedig feleségül veszi a néger Williams. Miközben ragyogó zenét hallani és véres gengszterakciókat látni, jobban megismerhetjük Amerika történelmének egy darabját, mint bármely történelemkönyvből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik