Élet-Stílus

Atlétikai Eb: gyenge kezdés

Öt magyar versenyző mutatkozott be a göteborgi atlétikai Európa-bajnokság első napján, a három női kalapácsvető a selejtezőben, Németh Roland és öccse, Gergely pedig a 100 méteres síkfutás második körében búcsúzott.

Az Eb-bronzérmes Németh Roland biztosan lépett tovább az előfutamból (10.39 mp), s a 32 között is közel állt ahhoz, hogy ismét továbbjusson, immár az elődöntőbe. Azonban két századdal lemaradt (10.55) a negyedik helyről, így búcsúzott. Utánpótlás Eb-hetedik testvére szintén beverekedte magát (10.51) a második körbe, ahol csak hatodik lett (10.63), ezzel kiesett.

A női kalapácsvetők közül Orbán Éva (62,55-25. hely), Divós Katalin (60,91-30.) és Nickl Vanda (61,64-29.) egyformán búcsúzott a selejtezőben.

A magyarok közül kedden a hármasugró Ajkler Zita, a 400-as Petráhn Barbara és a magasugró Győrffy Dóra lesz érdekelt. Ezen a napon hat számban hirdetnek győztest, közte a férfiak klasszikus sprintszámában is.

A németeké az első arany

A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes német Ralf Bartels nyerte a férfi súlylökést a göteborgi atlétika Európa-bajnokságon, így ő lett a kontinensviadal első aranyérmese. Bartels az utolsó dobásával előzte meg a végül második, fehérorosz Andrej Mihnevicset. A bronzérmet a dán Joachim Olsen szerezte meg.

Az orosz Inga Abitova nyerte a női 10 ezer méteres futást a göteborgi Európa-bajnokságon. A második helyet a norvég Susanne Wigene szerezte meg, míg a bronzérem a szintén orosz Lidija Grogorijeva nyakába került.

Izraeli zászlót égettek a stadionnál

Több mint ezer tüntető elégetett egy izraeli zászlót a göteborgi atlétikai Európa-bajnokságnak otthont adó Ullevi Stadionnál. A libanoni lobogókat lengető tiltakozók követelték a közel-keleti konfliktus azonnali befejezését, továbbá politikai, kereskedelmi és sport-bojkottra szólítottak fel Izrael ellen, melynek versenyzői – hangoztatták – jogtalanul vesznek részt az Eb-n.

Az MTI helyszíni tudósítója szerint délután az akkor még mintegy 500 demonstráló végigvonult a városon, Izrael-ellenes jelszavakat skandált, és bögrékben pénzt gyűjtött a libanoni rászorulóknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik