Élet-Stílus

Megtalálták Zrínyi egyetlen magyarországi várát

admin
admin

2006. 07. 25. 08:32

Régi vita tárgya, hol állhatott a költő és hadvezér egyetlen magyarországi vára, amely 1664 nyarán egy hónapig ellenállt a negyvenszeres török túlerőnek. Tudósok most megtalálták a Somogy és Zala határában fekvő Szentmihályhegynél – írja a Népszabadság.

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a megyei múzeumok szakértői úgy gondolták, pontot tesznek a 20. század eleje óta húzódó vita végére, és speciális műszerekkel újra átkutatták a feltételezett helyszínt. Négyesi Lajos, az egyetem adjunktusa, a kutatás hadtörténész szakértője a lapnak elmondta: szinte méterenként vettek talajmintát, hogy az egykori sáncolásnál alkalmazott földtömörítés nyomaira bukkanjanak.


Az első, ostromra utaló lelet egy XVII. századi, ólomból készült puskagolyó volt, majd lövedékek tucatjait, ágyúgolyó-, kartács- és török késpengedarabokat emeltek ki a földből. Ekkor már a talajvizsgálat során is mind több helyen bukkantak a valamikori sáncról, árokról tanúskodó földrétegződésekre.

A kutatók végül számítógépre vitték az adatokat: a puskagolyók elhelyezkedéséből – a korabeli fegyverek tulajdonságainak ismeretében – kiszámíthatták, hol voltak a lőállások, a talajminták alapján pedig megrajzolhatták, merre vezethettek a sáncok, árkok. Az így kapott vázlat megegyezett a korabeli váralaprajzzal. Az erődítmény még fénykorában sem volt feltűnő: földből, fából, vesszőfonatokból épített sáncvár volt. Az erődítményt az ostrom után porig rombolták a törökök, és az azóta eltelt évszázadok sem hagyták érintetlenül a vidéket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.